У Запоріжжі обговорили питання справедливого розподілу державних дотацій

25.01.2019 14:55

Розподіл додаткової державної дотації на фінансування освіти та медицини. Необхідність створення прозорого механізму розподілу цих коштів. Ця проблема сьогодні найбільш активно обговорювалася під час засідання Запорізького регіонального відділення Асоціації міст України, яке пройшло під керівництвом міського голови Володимира Буряка.

Під час засідання Запорізького регіонального відділення Асоціації міст України було затверджено Положення та склад експертно-аналітичної групи Запорізького РВ АМУ. Її завдання - опрацьовувати пропозиції міст, громад Запорізької області, готувати на їх основі звернення, листи до центральних органів влади, опрацьовувати законопроекти, які стосуються місцевих громад, органів місцевого самоврядування.

Міський голова Володимир Буряк наголосив, що це допоможе Запорізькому РВ АМУ відстоювати інтереси регіону у Києві. Адже у міст, територіальних громад є багато питань, які потрібно вирішувати у Києві. Серед таких проблемних питань міський голова виділив відсутність субвенції з державного бюджету за пільговий проїзд, монетизацію пільг на проїзд, несправедливий розподіл державної субвенції на ремонт автомобільних доріг, нестачу освітньої та медичної субвенцій.

- Ці питання, важливі не лише для Запорізької області, можна буде підняти вже 4 лютого. Адже у цей день у Києві пройде конференція Асоціації міст України, - підкреслив Володимир Буряк.

Серед питань, піднятих останнім часом, присутні згадали розподіл додаткової державної дотації на фінансування освіти та медицини. Її загальна сума складає для Запорізької області понад 600 мільйонів гривень. За існуючими пропозиціями Запоріжжя та інші міста можуть отримати лише незначну частину від цієї суми. Також зберігається проблема нестачі відповідних субвенцій.

- Ніхто не закликає відібрати ці кошти у об’єднаних територіальних громад та повністю віддати містам. Необхідно відпрацювати чіткий механізм розподілу, який базуватиметься на об’єктивних показниках. Також необхідно піднімати питання про збільшення освітньої та медичної субвенцій, адже їх недофінансування зберігається. Це все має бути відображене у документах, які ми сьогодні підтримаємо, - зазначив Володимир Буряк.

Згодні з такою точкою зору і в Запорізькій обласній раді. Свою позицію з цього приводу висловив перший заступник голови Запорізької обласної ради Єгор Семенков, який взяв участь у засіданні.

- Завдання обласної ради справедливо розподілити ці кошти. Вважаю неправильною позицію, коли з 600 мільйонів гривень дотації Запоріжжю пропонується виділити лише 24 мільйони гривень. Місту з населенням близько 750 тисяч, - заявив Єгор Семенков.

За результатами засідання будуть підготовлені підсумкові документи, де будуть зібрані усі надані пропозиції. Їх опрацює створена експертно-аналітична група. Після цього документи відправлять до обласної державної адміністрації, центральних органів влади.