У Запоріжжі розпочався 19-й міжнародний фестиваль-конкурс «Акорди Хортиці»

28.01.2019 12:10

Сьогодні в Запоріжжі почався перший відбірковий тур щорічного фестивалю-конкурсу «Акорди Хортиці». Журі першого туру, до складу якого входять відомі музиканти і викладачі Запоріжжя під головуванням народного артиста України В’ячеслава Реді, прослухають в численних номінаціях майже 900 конкурсних програм з 18 областей України, США, Литви, Польщі.

Конкурс-фестиваль «Акорди Хортиці» - один з найвідоміших в Україні музичних проектів для молоді. За 18 років існування цього конкурсу-фестивалю його гостями стали понад 7000 юних  музикантів з Австрії, Білорусі, Великої Британії, Вірменії, Грузії, Кореї, Китаю, Росії, Сербії, Чехії, США, Японії, Литви та всіх куточків України.

Конкурс проходить за підтримки департаменту культури і туризму Запорізької міської ради, Запорізького обласного благодійного фонду «Акорд» та Запорізької обласної філармонії.

Цього разу майже 900 юних музикантів візьмуть участь в конкурсному відборі в номінаціях «Струнні інструменти», «Народні інструменти», «Духові та ударні інструменти», «Сольний спів», «Вокальні ансамблі», «Інструментальні ансамблі», «Фортепіано», «Фортепіанні ансамблі» та ін.

Найбільш  цікава та складна «боротьба» як завжди у номінації «Соліст з оркестром». Цього року надійшло 118 заявок від конкурсантів, які будуть змагатися за право виступити наприкінці березня з Академічним симфонічним оркестром запорізької обласної філармонії (головний диригент народний артист України В’ячеслав Редя). Пощастить лиш  25 молодим виконавцям.

- Кожна дитина талановита по-своєму. Наше завдання – побачити в юних музикантах цю іскру та розвинути її. Я вважаю, що в попередні роки фестивалю нам це вдавалось, і попередні учасники вже виступають на світових сценах. Ми дуже пишаємося цим. Тому фестиваль з кожним роком стає все більш популярним, - зазначив В’ячеслав Редя.

  Цього роу учні запорізьких шкіл естетичного виховання, як і завжди, активно беруть участь в «Акордах Хортиці». На І тур було подано 225 заявок від молодих талановитих запоріжців в усі номінації конкурсу. 

Після відбіркового туру учасників очікує наступний етап та фінал. У другому турі журі буде міжнародним. Обирати кращих запрошені провідні викладачі та музиканти з України, Італії, Польщі, Німеччини, Литви, Сербії.  Традиційно у рамках конкурсу-фестивалю для обміну педагогічним досвідом та ознайомлення  з новітніми  освітніми методиками, світовими тенденціями в музичній освіті у березні  заплановано проведення педагогічних конференцій, майстер-класів та круглих столів з провідними музикантами, які запрошені у наше місто.