У Запоріжжі вдосконалюють механізми реалізації громадського бюджету

28.02.2019 17:50

Сьогодні, 28 лютого, на сесії міської ради депутати прийняли зміни до положення про громадський бюджет.

Зміни у положенні стосуються підходів до класифікації проектів. Відтепер проекти поділяються на малі та великі за таким принципом: малий має підтримку – не менше 100 осіб, крім автора проекту (раніше 200 осіб), великий – не менше 150 осіб (раніше 300 осіб). Орієнтована вартість одного проекту після детальної перевірки та оцінки не має перевищувати відповідно малого - 400 тис. грн (раніше 300 тис. грн), великого - 1 млн грн.

Також при визначенні вартості проекту автор має врахувати резерв коштів у сумі, що становить 10% від вартості проекту, для покриття ризиків, пов’язаних зі зростанням цін тощо, та кошти на виготовлення проектно-кошторисної документації (в разі, якщо проект передбачає проведення будівельних робіт) щонайменш у розмірі 10% від вартості будівельних робіт.

Крім того, всі подані проекти поділяються на три групи:

  • загального значення (50% від загальної суми Громадського бюджету);
  • проекти, які пов’язані з комунальними закладами, установами та некомерційними підприємствами міського підпорядкування (30% від загальної суми Громадського бюджету). Тобто їх реалізація передбачається на території або в самих закладах, які мають загальний доступ для всіх мешканців міста;
  • проекти, пов’язані з житловим сектором (20% від загальної суми Громадського бюджету). Тобто їх реалізація передбачається на прибудинкових територіях, які мають загальний доступ для всіх мешканців міста.

В разі, якщо до певної групи проектів подана недостатня кількість проектів, кошти цієї категорії розподіляються порівно між іншими групами. При визначенні переможців, якщо в певній групі є залишок нерозподілених коштів, ці кошти розподіляються між проектами, які набрали найбільшу кількість голосів з усіх груп.

Також уточнено вимоги до голосування та визначення його результатів. Кращі проекти серед тих, які отримали позитивну попередню оцінку, визначають мешканці віком від 16 років, які зареєстровані та проживають на території міста Запоріжжя, шляхом голосування. Голосування проводиться у спеціально визначених рішенням виконавчого комітету міської ради пунктах голосування шляхом заповнення друкованої версії анкети з подальшим її внесенням особою, яка забезпечує ведення спеціального журналу обліку, до електронної бази голосування Громадського бюджету і яка визначається розпорядженням міського голови.