У Запоріжжі обговорили питання боротьби з онкологічними захворюваннями

04.02.2019 17:53

Сьогодні в Запоріжжі відбувся «круглий стіл» на тему: «Профілактика раку: роль держави, лікаря, пацієнта». Захід організовано Запорізької міською громадською організацією інвалідів «Переможемо рак». У ньому взяли участь провідні лікарі-онкологи Запоріжжя, представники обласної влади, депутати обласної та міської ради, представники громадськості.

Як розповіла в ході роботи «круглого столу» депутат Запорізької міської ради Зінаїда Гальчинська, Запорізька міська громадська організація інвалідів «Переможемо рак», яку вона очолює, була створена в 2005 році з числа жінок після мастектомії. На момент створення до неї увійшли 735 жінок, сьогодні в складі організації 1143 жінки. Це жінки, які не тільки побороли хворобу, а й активно ведуть громадську діяльність, допомагаючи онкохворим в соціальній адаптації після операції.

- У нас працює проект «Соціальна реабілітація жінок після мастектомії та відновлення рухової функції руки». Дуже це велика проблема після операції. Рука складно відновлюється, тому ця робота необхідна. Уже 11 років з бюджету міста виділяються кошти на реабілітацію, завдяки цьому ми маємо можливість проводити реабілітацію за сучасними методиками. Маємо хороші результати, у жінок відновлюються руки, і як наслідок, поліпшується якість життя. Запоріжжя - єдине місто в Україні, де за кошти міського бюджету проводиться така масштабна реабілітація. Також наша організація займається волонтерською роботою в онкодиспансері. Раз на місяць там працюють наші волонтери та надають хворим консультаційну та психологічну підтримку, - зазначила Зінаїда Гальчинська.

За словами медиків, щорічно статистика онкозахворювань збільшується, також зростає відсоток запущених випадків. Основна причина у несвоєчасному зверненні до лікарів і пізній діагностиці.

На думку головного експерта-онколога МОЗ України, доктора медичних наук Олексія Ковальова, щоб в Україні знизити рівень смертності від онкологічних захворювань, треба прийняти державну програму про ранню діагностику раку.

Всесвітня організація здоров'я рекомендує проводити скринінг у жінок старше 28 років на рак шийки матки, у жінок старше 50 років - на рак молочної залози, у чоловіків і жінок старше 50 років  - на рак прямої кишки. Сьогодні в Україні кожна 5-та жінка помирає від раку шийки матки, в той час як в Австралії, завдяки введенню обов'язкового скринінгу, останні 8 років рак шийки матки не виявляється. Скринінг дозволяє виявити схильність жінки до цього захворювання та почати своєчасне лікування.