Запоріжці пам'ятають про подвиг учасників оборони Запоріжжя

18.08.2017 11:45

Сьогодні відбулися урочисті збори, присвячені 76-й річниці початку героїчної оборони Запоріжжя від нацистських загарбників в роки Другої Світової війни.

Заходи відбулися у ПК «ЗТЗ».

Саме на цій території в 1941 році знаходилися позиції 3-ї зенітно-артилерійської батареї, бійці якої 18 серпня 1941 року перегородили нацистам шлях до міста. Біля ДК «ЗТЗ» встановлено Пам'ятний знак, який нагадує про подвиг зенітників. Ветерани війни, ліцеїсти ліцею «Захисник» поклали квіти до Пам'ятного знаку.

76 років тому ворожі війська підійшли до околиць Запоріжжя. Першими на їхньому шляху встали зенітники третьої батареї 16-го зенітно-артилерійського полку. Цілий день вони стримували противника на підступах до міста. Це був лише початок півторамісячної героїчної оборони Запоріжжя. За цей час з міста були евакуйовані десятки підприємств загальнодержавного значення, десятки тисяч запоріжців, тисячі тонн різних вантажів.

Вшанувати пам'ять героїв оборони Запоріжжя, учасників евакуації міста прийшли ветерани війни, праці та військової служби, представники міської влади, молодь. Пам'ять загиблих вшанували хвилиною мовчання.

- 76 років тому почалася героїчна оборона Запоріжжя, яка супроводжувалася успішною евакуацією промислових підприємств. Подвиг того часу є прикладом для сучасного покоління. Це підтверджують сьогодні і бійці, які захищають незалежність і територіальну цілісність України. Наше спільне завдання кріпити обороноздатність країни. Об'єднавшись, запорожці змогли в 1941 році виконати поставлене завдання. Це приклад для нас, лише спільними зусиллями ми зможемо побудувати гідне суспільство, - сказав міський голова Володимир Буряк.

Голова ради Запорізької міської організації ветеранів України Віктор Короленко нагадав присутнім про головні події оборони Запоріжжя. Полковник Віктор Петрушин, командир 100-ї зенітно-ракетної бригади, правонаступниці 16-го зенітно-артилерійського полку, розповів про подвиг зенітників, бойовий шлях частини під час і після війни.

Міський голова Володимир Буряк вручив Пам'ятні знаки представникам молодіжних організацій запорізьких підприємств і вузів, евакуйованих в роки війни вглиб країни. За словами Віктора Короленка, ці Пам'ятні знаки красномовно свідчать про спадкоємнсть різних поколінь запоріжців.