Запоріжці заборгували за вивезення сміття 38 мільйонів гривень

07.02.2019 12:12

У 2018 році ТОВ «Вельтум-Запоріжжя» придбало шість сучасних сміттєвозів та близько тисячі контейнерів для ТПВ. Підприємство підвищує якість послуг з вивезення сміття, однак залишається проблема значних боргів населення за надані послуги. Вони складають 38 мільйонів гривень. Це ті кошти, які могли б бути спрямовані на закупівлю нової техніки, контейнерів для сміття, а значить на розвиток підприємства. Про зміни, що відбулися, і ситуацію з боргами споживачів розповів генеральний директор ТОВ «Вельтум-Запоріжжя» Ігор Бурчак.

Одним з підприємств, які здійснюють у Запоріжжі вивезення сміття, є ТОВ «Вельтум-Запоріжжя», яке частково перебуває у власності міста. «Вельтум-Запоріжжя» працює як у приватному секторі, так і в мікрорайонах багатоповерхової забудови. У 2018 році підприємство було перейменовано, отримавши нинішню назву. Фактично це стало точкою відліку його нової історії.

У 2018 році ТОВ «Вельтум-Запоріжжя» реалізувало ряд заходів, спрямованих на підвищення якості послуг з вивезення сміття. Це було передбачено Меморандумом, підписаним підприємством з міською владою. Також «Вельтум-Запоріжжя» узгодило на сесії інвестиційну програму, що передбачає закупівлю сучасних контейнерів для ТПВ.

- Для поліпшення якості обслуговування з вивезення та захоронення твердих побутових відходів ТОВ «Вельтум-Запоріжжя» у 2018 році закупило 6 нових автомобілів-сміттєвозів різної модифікації. На цьому не збираємося зупинятися, в 2019 році плануємо придбати додаткову спецтехніку, - розповів Ігор Бурчак.

Щодня на маршрути виходить від 27 до 35 сміттєвозів, в залежності від графіка роботи. Всього на підприємстві налічується 40 таких автомобілів.

Ще однією проблемою є стан контейнерів для сміття, яких в Запоріжжі тисячі. Багато з них вимагали заміни і ремонту.

- У 2018 році наше підприємство почало оновлення контейнерного парку. Було придбано понад 1000 нових оцинкованих євроконтейнерів об'ємом 1,1 куб. м, які жителі можуть бачити в Олександрівському та Вознесенівському районах міста. Підприємство постійно ремонтує наявні контейнери і автомобілі-сміттєвози, закуповує спеціальні запчастини як для ремонту автомобілів, так і для контейнерів, - повідомив Ігор Бурчак.

Проблемою все ще залишаються руйнівні дії вандалів - кілька десятків пластикових сміттєвих баків були спалені невідомими. Також контейнери страждають від складування в них будівельного сміття, крадіжки коліс і т.п.

- На сьогоднішній день підприємство працює над оптимізацією маршрутів. Нові автомобілі-сміттєвози оснащені двостороннім зв'язком з диспетчерами. GPS-трекери встановлено на всі сміттєвози для контролю пересування техніки. Проводиться запуск пілотного проекту зі встановлення відеоспостереження на всі сміттєвози. Це необхідно для контролю якості роботи з вивезення сміття, - зазначив Ігор Бурчак.

Підприємство стабільно працює, закуповує необхідні запчастини, паливо, виплачуючи податки і заробітну плату працівникам. Однак накопичилася суттєва заборгованість населення за вивезення сміття.

- Станом на 1 лютого борги населення становлять близько 38 млн гривень. З них значна частина заборгованості в приватному секторі. Багато жителів відмовляються платити за вивезення і захоронення твердих побутових відходів, вважаючи за краще викидати сміття в не призначених для цього місцях, створюючи все нові й нові стихійні звалища, - заявив Ігор Бурчак.

Відзначимо, ТОВ «Вельтум-Запоріжжя" не комунальне підприємство, хоча частково належить місту. Тому не може розраховувати на допомогу бюджету і здійснює свою господарську діяльність виключно за рахунок надходжень коштів від населення та організацій, які обслуговує.

Генеральний директор ТОВ «Вельтум-Запоріжжя» нагадав запоріжцям про необхідність своєчасно і в повному обсязі сплачувати послуги з вивезення сміття. Це необхідно як для стабільного надання цієї послуги, так і для підтримки території міста в належному санітарному стані.