Запоріжцям нагадують про штрафи за знищення первоцвітів

12.02.2019 11:01

Щороку у весняний період відбувається масова торгівля ранньоквітучими видами рослин, в тому числі занесеними до Червоної книги України, які є рідкісними і перебувають під загрозою зникнення. Запоріжцям нагадують, що за збирання, знищення та незаконний продаж ранньоквітучих видів рідкісних диких рослин передбачений штраф до 3655 грн.

Найпоширенішим об’єктом продажу є місцеві види декоративних та рідкісних рослин – сон-трава, брандушка різнокольорова, горицвіт весняний, а також підсніжник складчастий – рослини, які занесені до Червоної книги України.

Щороку структурні підрозділи Національної поліції, Державної екологічної інспекції у Запорізькій області, Інспекції з благоустрою Запорізької міської ради та районних адміністрацій проводять спільні дії по збереженню дикорослих видів ранньоквітучих, реліктових рослин, а також занесених до Червоної книги України.

Згідно з постановою Кабміну України №1030 від 07.11.2012 року «Про розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх проживання (зростання)» розмір компенсації за шкоду, заподіяну червонокнижним рослинам, становить від 49 до 62 грн за одну рослину. Згідно зі ст. 88-1 ч. 2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення порядку придбання чи збуту об'єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України, тягне за собою штраф від 1700 до 3655 грн з конфіскацією рослин.

Задля збереження унікальної української природи запоріжців закликають зберегти ранні весняні квіти, які хижацьким способом знищують заради фінансової вигоди, не зривати, не продавати, не купувати первоцвіти.