В операційних Запорізької лікарні екстреної допомоги оновили обладнання

15.02.2019 14:35

У міській клінічній лікарні екстреної і швидкої медичної допомоги Запоріжжя з'явилося нове сучасне обладнання для операційних. Кошти на закупівлю апаратів виділені з міського бюджету. Сьогодні заступник міського голови Запоріжжя Анатолій Пустоваров перевірив стан оновленої ургентної операційної, куди потрапляють пацієнти з особливо важкими травмами. Тут також з'явилися нові медичні апарати.

Ургентна операційна  - одна з операційних травматологічного корпусу лікарні екстреної допомоги. Сюди потрапляють пацієнти з політравмами, наприклад, після ДТП. Тут виконуються хірургічні, нейрохірургічні, травматологічні операції. За рік в середньому близько 3 тисяч хірургічних втручань.

Протягом багатьох років обладнання ургентної операційної потребувало оновлення. Закупити сучасні апарати вдалося за кошти міського бюджету та за допомогою меценатів. Крім нового устаткування, виконаний також ремонт в операційній. Сьогодні вона відкрилася після двомісячної перерви.

- Сьогодні ми відкрили повністю відремонтований операційний блок травматології. Нашим талановитим лікарям ми дали в руки інструмент, щоб вони рятували життя і повертали людям здоров'я. Така операційна, як ця, повинна бути золотим стандартом, і якщо ми наведемо такий порядок у всіх операційних міста, це буде наша спільна перемога. Діагностика, материнство і дитинство, реанімація - три наші основні напрямки в рамках міської програми на найближчі три роки, - розповів заступник міського голови Запоріжжя Анатолій Пустоваров.

Устаткування для операційних закуповується в рамках міської програми підтримки медичних установ. Так, в травмотологічному корпусі лікарні екстреної допомоги оновлено 9 операційних. На це з міського бюджету виділено близько 25 млн грн. Всі операційні відремонтовані і оснащені необхідним сучасним обладнанням. Так, закупили 16 апаратів штучної вентиляції легенів, 30 моніторів для контролю за станом пацієнта, кілька інфузоматів для точної подачі ліків.

- Лише за останні два роки в рамках міської програми змінюється парк апаратів штучної вентиляції легенів, монітори для пацієнтів, наркозно-дихальна апаратура, яка застосовується під час оперативного втручання. І в подальшому ця лікарня, як одна з найпотужніших у Запоріжжі, буде дооснащуватись сучасним обладнанням, - зазначила директор департаменту охорони здоров'я Запорізької міської ради Вікторія Ушакова.

Нагадаємо, КУ «Міська клінічна лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги м. Запоріжжя» функціонує з 1965 року, надає цілодобову невідкладну медичну допомогу жителям міста Запоріжжя та Запорізької області. Стаціонарну допомогу в лікарні отримують більше 20 тис. пацієнтів щорічно. У рік проводиться майже 11,5 тис. оперативних втручань, цілодобовий травматологічний пункт обслуговує близько 24 тисяч пацієнтів.