У Запоріжжі встановлюються зони охорони для пам’яток історії та культури

19.02.2019 13:40

Уперше в історії обласного центру для окремих пам’яток історії та культури встановлено зони охорони, головною метою яких є збереження традиційного характеру середовища навколо пам’яток. Дана робота проводиться департаментом культури і туризму Запорізької міської ради у рамках Програми охорони пам'яток історії та культури у м. Запоріжжя на 2018-2022 роки.

Відповідні обмеження занесено до містобудівного кадастру, що унеможливлює незаконну забудову в зонах охорони та визначає параметри реконструкції будівель, розташованих навколо пам’ятки. Встановлюються спеціальні режими використання зон охорони, що регламентують благоустрій території та обмежують окремі види господарської діяльності.

На даний час погоджена в установленому порядку та набула чинності науково-проектна документація щодо зон охорони трьох пам’яток місцевого значення: Будинок Лещинського, пр. Соборний, 52; Братська могила учасників періоду національно-визвольних змагань в Україні, на майдані Волі; Пам’ятник академіку Вінтеру О.В. на бул. Вінтера.

На розгляді Міністерства культури України перебуває науково-проектна документація щодо зон охорони пам’ятки національного значення Меморіальний комплекс на честь воїнів, загиблих під час форсування Дніпра, вул. Гребельна (меморіал "Скорботна мати").

Загальна площа зон регулювання забудови пам’яток наступна: Будинок Лещинського – 2,44 га, Братська могила учасників періоду національно-визвольних змагань в Україні – 5,79 га, Пам’ятник академіку Вінтеру О.В. – 4,01 га, прогнозована площа для Меморіального комплексу "Скорботна мати" – 14,16 га.