Запоріжцям розказали, як розпізнавати шахраїв у тендерах

21.02.2019 17:15

До Запоріжжя завітали київські експерти, які представляють електронну аналітичну систему YouControl. З її допомогою кожен може отримати достовірну оперативну інформацію з офіційних джерел про будь-яку зареєстровану в Україні компанію чи ФОП. На думку спеціалістів, використання цієї системи у державних органах дозволить значно знизити рівень корупції, залучити чесних учасників тендерів.

На зустріч з київськими експертами зібрались представники органів місцевого самоврядування, комунальних підприємств Запоріжжя. В ході майстер-класу присутніх ознайомили з електронною системою YouControl, яка може бути корисною в їх роботі.

YouControl – це сучасна аналітична система, яка відстежує актуальну інформацію з 50 державних реєстрів та за декілька хвилин видає повне досьє на кожну компанію України. Таким чином держпрацівники можуть перевіряти учасників тендерів на прозорість та чесність, вчасно виявляти шахраїв.

За словами представників YouControl, зараз системою активно користуються українські журналісти – вони провели понад 3,5 тис. розслідувань. Половина з них дала результати – на фірми-шахраї відкриті кримінальні впровадження, незаконні переможці тендерів дискваліфіковані та отримали покарання.

Представники декількох великих міст України також вже користуються системою. Після всеукраїньского туру з тренінгами київські експерти сподіваються, що YouControl буде більш активно використовуватись у державних органах.

- Аналітична система YouControl за одну хвилину дасть розуміння, хто перед вами – шахрай чи надійний контрагент. Для цього у вас є повна інформація – і судові справи, і заборгованість перед державою, заборони і санкції антимонопольного комітету або взагалі Ради національної безпеки та оборони. Ми дуже раді, що міський голова вирішив, що таке навчання у Запоріжжі необхідне, - розповіла експерт з комлаєнсу компанії YouControl Наталя Чорногуб.