Запорізьким підприємцям допоможуть вийти на нові експортні ринки

22.02.2019 11:10

Центр підтримки експорту і посібник «Абетка експортера» створені для надання допомоги підприємцям у розвитку бізнесу та виході на нові міжнародні експортні ринки. Про особливості цих проектів йшлося в ході сьогоднішнього засідання міської координаційної ради з розвитку підприємництва.

Сьогодні відбулося чергове засідання міської координаційної ради з питань розвитку підприємництва під головуванням заступника міського голови Валерія Еделєва.

Учасники зустрічі обговорили низку актуальних питань, відзвітували про виконання завдань, поставлених на минулих засіданнях. Зокрема були внесені пропозиції від районних адміністрацій, членів координаційної ради щодо подальшої ефективної боротьби з несанкціонованою торгівлею. Серед них - створення муніципальної поліції, залучення у рейдах представників Госпродпотребслужби та інші.

Також були представлені результати спільного проекту Агенції регіонального розвитку Запорізької області та Запорізької торгово-промислової палати зі створення Центру підтримки експорту та презентована «Абетка експортера».

- Це досить серйозний документ, я просив би ознайомитися з ним. Він працює для тих підприємців, які вже сьогодні прийняли рішення, що вони готові працювати в плані виходу на міжнародний ринок в перспективі. Перша пропозиція аргументувалася як дорожня карта для підприємців, які виявили бажання робити перші кроки в цьому напрямку, - зазначив заступник міського голови Валерій Еделєв.

Першим етапом проекту стало проведення тренінгів. Завдання наступні - надати базові знання про ризики та можливості експертної діяльності бізнесу, співпраці та вигоди.

- На жаль, українські виробники не представлені на електронних майданчиках. У березні пройде другий етап для 20 підприємств, які готові працювати на таких майданчиках, для них буде представлено окрему стратегію. Посібник «Абетка експортера» презентуємо в березні. Розроблено абетку при співробітництві кількох асоціацій зовнішньоекономічної діяльності. Тут представлені базові напрямки, необхідні будь-якому підприємству, яке робить кроки на зовнішніх ринках. Розкрито такі теми: оцінка готовності до експорту, експортний бізнес-план, маркетингова стратегія і дослідження ринків, пошук покупця й інші, - поінформував віце-президент Запорізької торгово-промислової палати Андрій Куц.

Також в ході засідання координаційної ради піднімалося питання, що стосується порядку закріплення й умов утримання територій біля об'єктів торгівлі, ресторанного господарства та побутового обслуговування.