Запорізькі готельєри отримали роз’яснення фіскальних органів щодо туристичного збору

22.02.2019 14:10

Сьогодні, 22 лютого, у приміщенні запорізького Туристичного інформаційного центру відбулася нарада-зустріч, присвячена реалізації механізму справляння туристичного збору в місті.

На зустріч були запрошені представники закладів розміщення туристів (готелі, хостели, кемпінги, туристичні фірми), спеціалісти Головного управління ДФС у Запорізькій області, туристичний актив міста.

Сьогодні у форматі робочої зустрічі обговорювалася саме специфіка здійснення нарахувань і фінансової звітності щодо туристичного збору, який буде поповнювати місцевий бюджет. Учасники наради дуже активно обговорювали фінансову частину схеми оплати туристичного збору. Оплата туристичного збору починає здійснюватися платниками такого збору за новими ставками з 4 лютого 2019 року.

Згідно з новими правилами, внутрішні туристи мають сплачувати 0,05 відсотків від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року за умови, якщо вартість проживання одного туриста не перевищує 300 гривень на добу. Відповідно, коли вартість проживання у межах 300-600 грн на добу - внутрішній турист сплачуватиме 0,25%; коли вартість понад 600 грн – 0,5% від розміру мінімальної заробітної плати.

Туристичний збір для в’їзних туристів такий: з вартістю проживання на добу на одну особу до 300 гривень – 0,5%, з вартістю понад 300 грн – 1,5% від розміру мінімальної заробітної плати.

Учасники наради-зустрічі отримали роз’яснення щодо окремих аспектів механізму справляння туристичного збору та формування переліку (реєстру) податкових агентів сплати туристичного збору, який буде розміщений на офіційному веб-сайті Запорізької міської ради.

Запровадження та адміністрування даного реєстру дозволить вести легальну діяльність, сприятиме упорядкуванню готельного ринку та збільшить надходження до міського бюджету, які будуть направлені на розвиток туризму.