У Запоріжжі презентували двотомник столітньої історії запорізького гандболу

25.02.2019 12:43

24 лютого у прес-центрі Палацу спорту «Юність» відбулася презентація двотомного видання «Запорізький гандбол: роки, події, особистості». Майже столітня історія запорізького гандболу знайшла своє відображення у двох книгах, які вийшли у світ завдяки спонсорській участі міської влади.

Двотомник «Запорізький гандбол: роки, події, особистості» йшов до читача двадцять років. Його автори – голова запорізького відділення Асоціації спортивних журналістів України Аркадій Копеліович, президент обласної федерації гандболу України Павло Михайлик і голова Запорізького обласного Олімпійського комітету Володимир Лобанов. Кожен з томів присвячений окремо історії чоловічого та жіночого гандболу.

Як розповів Заслужений журналіст України Аркадій Копеліович, гандбол став «героєм» книги не випадково. Це наймасовіший ігровий вид спорту у нашому місті. Його гравці найширше були представлені в українській збірній. Запорізькі команди 35 разів вигравали звання чемпіонів України. Наші команди «ZTR», «Мотор», «ЗІІ», «ЗАБ» («Запоріжалюмінбуд») стали легендами українського гандболу. Саме тому Запоріжжя має статус гандбольної столиці України. Задля літопису гри в ручний м’яч автори опрацювали величезну кількість матеріалів з періодичної преси, в тому числі передвоєнної, з обласного архіву і архіву облспорткомітету, провели безліч інтерв’ю і зустрічей з гравцями, тренерами, їхніми близькими. Довгі роки майже сторічна антологія запорізького гандболу не могла дійти до читача через нестачу коштів на видання. І ось тепер завдяки фінансовій підтримці міської влади Запоріжжя двотомник «Запорізький гандбол: роки, події, особистості» побачив світ у видавництві «Просвіта».

На презентації видання першими отримали двотомники у подарунок легендарні гравці Сергій Кушнирюк, Олександр Рєзанов, Валентина Лукаєва, Оксана Райхель, Заслужений тренер України і СРСР Леонід Ратнер. Також книга була подарована родинам видатних гандболістів, тренерам, наставниками юних спортсменів, багаторічним вболівальникам.

24 лютого після презентації книги в «Юності» відбулася зустріч між гандбольними командами «Мотор» і «Скйорн» (Данія). Перед матчем антологію запорізького гандболу урочисто вручили народному депутату України Вячеславу Богуслаєву, директору з будівництва ПАО «Мотор Січ» Михайлу Березовському та президенту гандбольного клубу «Мотор» Олімпію Покатову.

За підсумком гри запорізький «Мотор» переміг «Скйорн» і достроково увійшов до 1/8 фіналу Ліги Чемпіонів.