Запорізькі екологи розповіли херсонцям про методи боротьби з амброзією

21.08.2017 10:59

18 серпня ы малому залі Херсонської міської ради відбулося засідання круглого столу з питань боротьби з амброзією. Захід відбувся за ініціативи представників громадських організацій та депутатів міської ради м. Херсон. Про успішний досвід ліквідації карантинних рослин в Запоріжжі розповів начальник управління з питань екологічної безпеки Запорізької міської ради Гліб Золотарьов.

Гліб Золотарьов презентував програму боротьби з карантинними рослинами, яка була розроблена в Запоріжжі в минулому році та розрахована до 2025 року. Також начальник управління з питань екологічної безпеки розповів про основні методи, які застосовуються в Запоріжжі для ліквідації вогнищ амброзії.

- Основна мета програми - проведення комплексу заходів з виявлення, локалізації та ліквідації вогнищ амброзії в місті, приведення в належний фітосанітарний та естетичний стан територій, а також зменшення кількості випадків алергічних захворювань серед населення. Для ліквідації карантинних рослин застосовуються три основні методи - механічний (покіс карантинних рослин, починаючи з травня 5-6 разів за сезон), хімічний - (обробка мінеральними препаратами, дія яких спрямована на ліквідацію амброзії), і фітоценотичний - висадка газонів і злаково-бобової суміші, яка заглушає зростання амброзії. Комплексне поетапне застосування перерахованих вище методів дозволяє успішно стримувати поширення амброзії на території Запоріжжя, - розповів Гліб Золотарьов.

Однак, зазначив начальник запорізького управління з питань екологічної безпеки, не можна за один рік повністю знищити амброзію. Щоб було видно результати, необхідно проводити профілактичні роботи не один рік. Крім того, не можна, знищивши амброзію тільки в Запоріжжі, не розуміти, що насіння поширюються на десятки кілометрів. За словами Гліба Золотарьова міська влада Запоріжжя готує звернення до Президента України, депутатів Верховної Ради, Кабінету міністрів, щоб на державному рівні була розроблена програма, і виділялися кошти на боротьбу з амброзією у всіх регіонах.

Представники міської влади Херсону зацікавились запорізьким досвідом та мають намір використати його при підготовці власної програми боротьби з карантинними рослинами.