У свій день народження служба у справах дітей міськради відзвітувала про роботу за рік

01.03.2019 14:20

Сьогодні, 1 березня, у великій залі міськвиконкому відбулося засідання колегії служби (управління) у справах дітей Запорізької міської ради, присвячене результатам роботи за 2018 рік.

Служба у справах дітей була утворена 1 березня 2011 року як підрозділ міської влади, покликаний захищати права, свободи та законні інтереси дітей, і з кожним роком вона нарощує досвід роботи за новими напрямками.

Відкриваючи засідання колегії, заступник міського голови Анатолій Пустоваров підкреслив, що головне завдання служби залишається актуальним - подбати про дітей з кризового середовища.

- У першу чергу громада міста повинна піклуватися про маленьких запорожців, які з тих чи інших причин залишилися за бортом благополучного життя. Друге наше завдання - підтримати і вберегти від розпаду сім'ї, що опинилися у важкій життєвій ситуації, адже рідних людей дитині важко замінити. І третій напрямок - супроводжувати в доросле життя та допомогти стати на ноги підліткам, позбавленим батьківського піклування, - зазначив Анатолій Пустоваров.

Начальник служби (управління) у справах дітей Запорізької міської ради Наталія Сиворакша розпочала свою звітну доповідь про річну роботу з подяки працівникам міських райадміністрацій, служби правопорядку та органів ювенальної юстиції, благодійним фондам, громадським і релігійним організаціям, працівникам медичних та навчальних закладів за співпрацю, без якої складно було б досягти стійких результатів.

- Якщо говорити про цифри, то кількість запорізьких дітей, які потрапили в складні життєві ситуації, збільшилася. Якщо в 2017 році їх було 392, то в 2018 році - вже 573. Але питання тут не лише в непростій соціально-економічній ситуації в країні, хоча цей фактор залишається вирішальним. Небайдужі громадяни стали більш активними, вони не залишаються байдужими, коли бачать порушення прав дитини або стикаються з фактами сімейного насильства. Ми отримуємо дуже багато повідомлень також зі шкіл і медичних установ, і оперативно реагуємо на них, - зазначила Наталія Сиворакша.

З понад 122 тисяч юних запорожців віком від 0 до 18 років 1634 дитини перебувають на обліку в службі (управлінні) у справах дітей міськради, з них 299 сироти та 762 позбавлені батьківського піклування. Протягом 2018 року працівники служби організували 956 профілактичних рейдів, провели бесіди з 1840 батьками стосовно належного виховання та утримання дітей, взяли участь в 2354 судових засіданнях, де розглядалися справи про права дітей.

Засмучує соціальних працівників той факт, що в минулому році знизилася кількість запорожців, які бажають усиновити дітей. Адже в пріоритеті служби все ж забезпечити знедолених дітей умовами, максимально наближеними до сімейного кола.

Але також є чому радіти і чим пишатися. У минулому році діти-сироти отримали від міської влади 9 квартир, у цьому році новоселів буде ще більше. У Запоріжжі успішно функціонують 5 дитячих будинків сімейного типу, а в 2019 році буде введено в дію шостий - у селищі Тепличному, поки єдиний в своєму роді в Україні. Для фінансування цього сімейного дитячого будинку передбачено фінансування близько одного мільйона гривень. Конкурс «Кращий опікун року», який проводиться протягом трьох останніх років, став великою міською подією. До слова, в Україні немає аналогів такому конкурсу.

У нинішньому році в Запоріжжі розпочав роботу Центр соціальної підтримки «Затишна домівка», який вже дав притулок першим двом мешканцям - хлопцю та дівчині. У Центрі можуть протягом року проживати вагітні жінки, породіллі з немовлятами та матері з дітьми, які потрапили в критичну ситуацію, не мають ні родичів, ні допомоги, ні даху над головою. Також Центр надає соціальні квартири молодим людям віком від 18 до 23 років, яким важко вбудуватися в соціум і нема на кого розраховувати.

Мета створення Центру - вберегти майбутніх і молодих мам від фатальних вчинків, допомогти юним сиротам робити перші кроки у дорослому житті. На функціонування Центру з міського бюджету виділено близько 4 мільйонів гривень. Начальник служби (управління) у справах дітей Наталія Сиворакша представила присутнім директора Центру «Затишна домівка» Світлану Адаменко.

Підбиваючи підсумки засідання колегії, заступник міського голови Анатолій Пустоваров подякував і Наталі Сиворакші, і всім причетним до діяльності служби (управління) у справах дітей за згуртовану та оперативну роботу.