Виконуючи вимоги закону - в Запоріжжі проводиться конкурс для призначення управителя багатоквартирних будинків

21.08.2017 12:00

У Запоріжжі триває проведення конкурсу для призначення управителя багатоквартирних будинків.

Такими є вимоги Закону України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку». Рішення про проведення конкурсу було прийняте виконкомом у травні поточного року, в липні затверджена конкурсна документація.

У неділю, 20 серпня, в приміщенні департаменту з управління житлово-комунального господарства міської ради відбулося розкриття конкурсних пропозицій. Сьогодні на прохання журналістів те, що сталося, прокоментував директор департаменту з управління житлово-комунальним господарством міської ради Сергій Польовий.

За словами директора департаменту, незважаючи на спроби зірвати засідання воно все ж відбулося.

- Якби ми не провели розкриття пропозицій 20 серпня, то порушили б закон. Процедура, терміни проведення, склад конкурсної комісії прописані законодавчо. Конкурсна документація та встановлений термін перебувала у відкритому доступі, де всі бажаючі з нею могли ознайомитися, - зазначив Сергій Польовий.

Тепер конкурсна комісія має десять днів для того, щоб ознайомитися з поданими конкурсними пропозиціями по кожному з чотирьох лотів. За результатами цієї роботи визначаться переможці, з якими будуть укладені договори.

- Вимоги до учасників прописані в конкурсній документації. Це повинні бути підприємства, які мають ресурси для виконання взятих на себе зобов'язань, можуть якісно надавати послуги. Надійшли пропозиції від чотирьох компаній, переможці будуть визначені за підсумками аналізу їхніх пропозицій, - сказав Сергій Польовий.

Відзначимо, конкурс стосується лише тих будинків, в яких мешканці не визначилися з формою управління своїм будинком - не створили ОСББ, не обрали керуючу компанію. При цьому у мешканців є можливість навіть після проведення конкурсу змінити керуючу компанію. Це можна зробити навіть без створення ОСББ, за результатами загальних зборів мешканців.

- Кількість лотів визначена рішенням виконавчого комітету. Чому саме чотири. Це зроблено свідомо, щоб у тому числі забезпечити в подальшому стабільне надання послуг, належний контроль за їх якістю. Якщо розбити будинки на кілька десятків лотів, знизити вимоги до учасників, то вже скоро можна зіткнутися з ситуацією, коли та чи інша фірма припинить роботу, не зможе надавати послуги або вони будуть неякісними. В результаті запоріжці ризикують на якийсь період залишитися наодинці з проблемою, - підкреслив Сергій Польовий.

Свою позицію на публічній сторінці в «Фейсбуці» висловив і міський голова Володимир Буряк:

«Проведення конкурсу - це не примха міської влади і не наша ініціатива. Це вимога закону, яку ми зобов'язані виконати. Всі етапи підготовки здійснювалися строго в рамках чинного законодавства і встановлених законом термінів. Упевнений, це розуміють і наші депутати. Тому діють не в рамках закону, а всупереч йому, використовуючи гучні заяви і радикальні дії.

Я розумію, що тема ЖКГ - це прекрасне поле для піару. Занадто багато проблем, які накопичувалися роками. Але вирішувати їх необхідно. І вирішувати не на трибунах і в бійках від сесії до сесії, а щоденною працею. Ми це робимо, реалізуючи ряд великих міських програм, поетапно і системно. Ми чуємо критику, приймаємо її і йдемо далі.

Але те, що сталося вчора - це не критика, це популізм і шантаж всього міста. Адже зрив конкурсу підставить не лише міську владу, а й тисячі жителів міста.

Я не допущу шантажу і свавілля. Ми діяли і будемо діяти в рамках закону ».