У Запоріжжі створений унікальний центр для дітей-сиріт та мам з дітьми

06.03.2019 12:55

У Запоріжжі почав працювати «Центр соціальної підтримки дітей та сімей «Затишна домівка», який фінансується з міського бюджету. Тут можуть жити діти-сироти віком від 18 до 23 років, мами з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах. Заклад розрахований на одночасне обслуговування 39 осіб. Тут вже з'явились перші мешканці. Сьогодні міський голова Володимир Буряк перевірив, як працює створений комунальний заклад.

КЗ «Центр соціальної підтримки дітей та сімей «Затишна домівка» створено у Дніпровському районі, за адресою вулиця Таганська, 8. Всі приміщення вже готові для обслуговування підопічних центру, адже у будинку було виконано ремонт, обладнані житлові кімнати, 2 кухонні приміщення, пральня, санвузол та інше.

У складі центру є соціальні працівники, психологи, соціальний працівник цілодобового перебування, медична сестра. Передбачені кошти на забезпечення підопічних центру продуктами. Загалом у 2019 році на утримання закладу у бюджеті міста закладено близько 3,8 млн гривень, з них біля 800 тисяч на закупівлю продуктів харчування.

Перші направлення на помешкання служба у справах дітей міської ради надала у лютому. Тут вже живуть троє дітей-сиріт віком від 18 до 23 років.

- У Хортицькому районі створено комплекс дитячих будинків сімейного типу. Там у сім’ях живуть як власні, так і прийомні діти. Існує інша проблема - діти-сироти, а точніше юнаки та дівчата вказаної категорії у віці від 18 до 23 років. Деякі з них з різних причин не мають можливості знайти житло, працевлаштуватися. Вони зможуть тут жити певний час, до року, поки не вирішать свої питання. Ще одна категорія – мами з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах, - сказав Володимир Буряк.

Центр розрахований на проживання та обслуговування 12 дітей-сиріт, а також 9 сімей (мам з дітьми, загалом 27 осіб). Перша така сім’я вже поселилася тут.

- Рішення про створення центру було прийняте минулого року. Тепер заклад працює. Тут створені належні умови для помешкання. Фінансування з бюджету міста. У подальшому плануємо його розвивати, можливо за рахунок залучення не лише бюджетних коштів. Адже це завжди легше зробити, коли заклад вже працює, надає послуги, - зазначив Володимир Буряк.

У службі (управлінні) у справах дітей міської ради відзначають, що це лише четвертий подібний заклад в Україні. При цьому він єдиний фінансується за кошти бюджету міста.