Департамент фінансової та бюджетної політики Запорізької міськради відзвітував про виконання бюджету міста у 2018 році

15.03.2019 17:03

Сьогодні у приміщенні департаменту фінансової та бюджетної політики Запорізької міської ради відбулося публічне обговорення звіту про виконання бюджету міста у 2018 році. Про надходження доходів та здійснення видатків, обсяг і спрямування коштів бюджету міста протягом 2018 року доповіла директор департаменту Ольга Вагіс.

Обсяг доходів бюджету міста за підсумками року склав 8 651,9 млн грн. У структурі доходної частини доходи загального фонду бюджету займають 57,5%, офіційні трансферти та доходи спеціального фонду – 39,2% та 3,3% відповідно. План виконаний на 100,9%. У порівнянні з минулорічним показником відбулося збільшення доходів на 15,3%. Найбільшим чином поповнює бюджет податок на доходи фізичних осіб. Його надходження в доходах загального фонду займають 63%. Порівняно з минулорічним показником надходження цього податку збільшились на 25,9%, що пояснюється суттєвим зростанням фонду оплати праці. Обсяг другого за величиною джерела - місцеві податки і збори, які займають в доходах загального фонду майже 29%.

- Що стосується видаткової частини, то вона склала близько 9 млрд грн. Перш за все, ми складали соціально орієнтований бюджет. Перш за все, говорили, що необхідно профінансувати захищені статті: заробітна плата працівників бюджетної сфери, оплата комунальних послуг, поточні ремонти, оснащення та оновлення матеріально-технічної бази установ бюджетної сфери, - зазначила Ольга Вагіс.

В загальному обсязі видатків найбільш питому вагу посідають витрати на забезпечення функціонування установ соціально-культурної, медичної та освітньої сфери.

За звітний період видатки на освітню галузь склали 2 405,5 млн грн.

В рамках проведення реформи «Нова українська школа» для 270 початкових класів були закуплені дидактичні матеріали, придбані сучасні меблі та ноутбуки. З метою підготовки закладів до нового навчального року та усунення аварійних ситуацій проведені поточні ремонти в 173 закладах. Для підтримки учнів з особливими освітніми потребами облаштовано ресурсну кімнату у ЗОШ №1, придбано обладнання і меблі для 7 інклюзивно-ресурсних центрів. Для 4 дитячих будинків сімейного типу закуплені господарські товари, побутова та комп’ютерна техніка.

По установах охорони здоров’я використано 1 408,6 млн грн. Придбано понад 300 одиниць медичного обладнання: 16 апаратів штучної вентиляції легенів, 89 моніторів для відділень реанімацій та інтенсивної терапії, 2 діагностичних ультразвукових апарати, 2 рентгенівські системи, комп’ютерний томограф, відеоендоскопічний комплекс для малоінвазивних операцій в урології, гольмієвий лазер, ендоскопічне обладнання для проведення отоларингологічних оперативних втручань тощо. У 17 медичних закладах проведені поточні ремонти. Видатки на медикаменти склали 126,3 млн грн.

У 2018 році видатки на соціальний захист, соціальне забезпечення та компенсацію пільгового проїзду окремих категорій громадян склали 2 002,7 млн грн, з яких 1 769,9 млн грн надійшло за рахунок відповідних субвенцій з державного бюджету. Кошти субвенції були спрямовані на надання пільг і житлових субсидій, допомоги сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам, непрацюючим особам, які досягли загального пенсійного віку, але не набули права на пенсійну виплату, державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в рамках програми «Гроші ходять за дитиною». На реалізацію Міської комплексної програми соціального захисту населення міста з бюджету міста спрямовано 194,6 млн грн.

У минулому році проведено поточний ремонт доріг на площі 401,2 тис. кв. м, доріг приватного сектору – 56,6 тис. кв. м, тротуарів – 18,1 тис. кв. м. В цілому на будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання автомобільних доріг витрачено 440,1 млн грн, що на 4,8 % більше, ніж у 2017 році.

Завершено роботи з реконструкції вул. Земського лікаря Лукашевича, капітального ремонту дорожнього покриття трамвайного переїзду по вул. 8 Березня - вул. Верещагіна, ремонту дороги приватного сектору по вул. Піонерській та капітального ремонту дороги з влаштуванням паркувальних кишень по Прибережній магістралі в районі Центрального пляжу.

Протягом 2018 року завершено реконструкцію скверу Театрального в Олександрівському районі, роботи зі встановлення декоративної скульптури, присвяченої ліквідаторам Чорнобильської катастрофи вздовж Вознесенівського узвозу, створення «Алеї троянд» по вул. Я. Новицького, будівництво мереж водопостачання та водовідведення Центрального міського пляжу, капітальний ремонт тротуару по Прибережній магістралі, роботи на 57 об’єктах мереж зовнішнього освітлення (змонтовано 440 опор, встановлено 1,7 тис. світильників); на етапі завершення 3-тя черга реконструкції пішохідної частини проспекту Маяковського; тривали роботи з реконструкції зон відпочинку у парку ім. Гагаріна, парку ім. В.Я. Клімова, центральної алеї у сквері Ювілейному, зони відпочинку по вул. Л. Шмідта.