У Запоріжжі обговорили питання заборгованості з заробітної плати

19.03.2019 16:15

У малій залі Запорізької міської ради відбулося засідання міської комісії з питань погашення заборгованості з заробітної плати та соціальних виплат, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці та легалізації заробітної плати.

Під час засідання комісії розглянуті питання організації роботи відповідно до чинного законодавства про працю в частині додержання мінімальних гарантій в оплаті праці та легалізації зайнятості; стану погашення заборгованості з виплати заробітної плати на підприємствах-банкрутах м. Запоріжжя; стану виконання підприємствами затверджених графіків погашення заборгованості з заробітної плати.

Під час засідання було заслухано інформацію представників управління з питань праці міської ради, головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області, Олександрівського та Вознесенівського управлінь ГУ ДФС у Запорізькій області, головного територіального управління юстиції у Запорізькій області, голів районних комісій.

За інформацією представників Вознесенівського управління м. Запоріжжя ГУ ДФС у Запорізькій області, протягом другого півріччя 2018 року кількість підприємств, які нараховували заробітну плату менше законодавчо встановленого мінімуму, зменшилась на 142 одиниці у порівняні з першим півріччям 2018 року.

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області в обласному центрі зменшилась кількість осіб, які працюють в режимі неповної зайнятості. Станом на 1 січня 2019 року їх кількість складає 21 тис. 511 осіб. Окрім цього, 3487 осіб отримують менше визначеної законодавством мінімальної заробітної плати, що свідчить про зменшення працевлаштованих на неповний робочий день.

За інформацією управління з питань праці міської ради, за період січень-лютий 2019 року інспектори управління провелт 41 контрольний захід на підприємствах, установах, організаціях міста Запоріжжя, а також у середовищі фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю. Під час інспекційних відвідувань та невиїзних рейдів особлива увага приділялась питаням додержання мінімальних гарантій в оплаті праці та строків виплати заробітної плати. Також було проведено 32 заходи з питання оформлення трудових відносин.

За результатами проведених заходів контролю складено 15 приписів про усунення виявлених порушень законодавства про працю, винесено 24 постанови про накладення штрафних санкцій на загальну суму 360 тис. 270 грн.

Під час засідання міської комісії було наголошено, що загальна сума заборгованості з виплати заробітної плати по місту згідно зі статистичними даними на 1 лютого 2019 року складала 121,5 млн грн.

В цілому, завдяки вжитим спільним заходам, станом на 1 лютого 2019 року підприємствами-боржниками міста було виплачено 726,2 тис. грн простроченої заборгованої заробітної плати.