У Запоріжжі відзначили 90-ту річницю від дня народження Федора Муравченка

20.03.2019 09:20

Цього року 18 березня виповнилося б 90 років видатному конструктору авіаційних двигунів, Герою України, кавалеру багатьох орденів і медалей, доктору технічних наук, професору, члену-кореспонденту Національної академії наук України Федору Муравченку. 19 березня в ПК ім. Шевченка відбувся урочистий захід, присвячений 90-й річниці від дня народження Генерального конструктора ЗМКБ «Прогрес».

У заході взяли участь члени сім'ї Муравченка, представники підприємств авіаційної галузі України, керівники науково-дослідних інститутів і вишів, всі ті, хто добре знав Федора Михайловича і тісно з ним співпрацював, а також представники обласної та міської влади.

- Така подія - 90-річчя з дня народження Федора Михайловича Муравченка - об'єднала в цьому залі людей, які створюють виробництво, які є основою авіабудування України. Тут зібралися люди, які розуміють, що таке своїм розумом і працею досягати як особистих, так і колективних виробничих успіхів. Хотілося б, щоб на таких прикладах росла наша молодь. Упевнений, що молоді фахівці, які приходять працювати на такі підприємства як «Івченко-Прогрес», які пов'язують себе з авіабудуванням, продовжать свій трудовий шлях на підприємстві і стануть гідними послідовниками справи Федора Михайловича. Хочу побажати всім нам, щоб такі підприємства як «Івченко-Прогрес» з упевненістю дивилися в завтрашній день і могли формувати серйозні виробничі плани і стратегії не на один рік, - сказав керуючий справами виконавчого комітету Запорізької міської ради Роман Омельянович.

Присутні згадували трудовий шлях легендарного авіаконструктора, його досягнення і перемоги.

До Запоріжжя на ДКБ № 478 (сьогодні ДП «Івченко-Прогрес») Федір Муравченко прибув в 1954 році після закінчення з червоним дипломом ХАІ.

На посаді інженера-конструктора Федір Михайлович багато зробив для створення газотурбінного двигуна АІ-20, який після успішних випробувань був запущений у серійне виробництво. На базі АІ-20 згодом були створені десятки модифікацій, вони встановлювалися на багатьох літальних апаратах.

У 1967 році Федір Михайлович на посаді заступника головного конструктора очолив розробку першого в колишньому СРСР турбореактивного двигуна Д-36. Створення літака Як-42 з двигунами Д-36 стало знаковою подією в історії авіадвигунобудування.

У 1978 році з ініціативи та за участю Федора Муравченка був створений вертолітний газотурбінний двигун Д-136, який на той момент не мав аналогів за потужністю і економічністю. У лютому 1979 року двигун Д-136 підняв у небо вертоліт Мі-26. За участь у створенні нового вертольота Федору Муравченко в 1984 році була присуджена Державна премія колишнього СРСР.

У 1989 році Федір Михайлович очолив конструкторське бюро.

За плідну роботу в області літакобудування і створення двигуна Д-18Т для Ан-124 «Руслан» Генеральний конструктор Муравченко був удостоєний Державної премії України в галузі науки і техніки.

Федір Муравченко - автор понад 180 наукових праць і публікацій, має 42 авторських свідоцтва на винаходи.

За безпосередньої участі і під керівництвом Федора Муравченка створені авіаційні двигуни, які експлуатуються на літаках Як-42, Ан-72, Ан-74, Ан-124 «Руслан», Ан-225 «Мрія», Ан-140, Ту-334, Бе-200, Як-130, Ан-74ТК-300, Ан-148 і на вертольоті Мі-26. А також на Ан-70, Ту-324, Ан-124-100, EV-55, L-15, L-39М, вертольотах Мі-2М, Ка-226, «Ангел».

В ході урочистого заходу співробітники підприємств «Івченко-Прогрес» і «Мотор Січ» були нагороджені Почесними грамотами облдержадміністрації, обласної ради та виконавчого комітету міської ради.