Шосте селище Запоріжжя може потрапити до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

21.03.2019 16:40

В туристичному інформаційному центрі відбулась презентація історичного досьє Шостого селища (Соцміста). Протягом декількох місяців спеціалісти Українського інституту культурної спадщини досліджували матеріали і тепер презентували свої напрацювання запоріжцям. Це перший етап на шляху до внесення архітектурного ансамблю Соцміста в Попередній список об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Шосте селище або Соцмісто є архітектурною спадщиною міжвоєнного модернізму. Будівлі цього періоду нагадують про роки Дніпробуду, навкруги якого створювалось «ідеальне соціалістичне місто». Проект Шостого селища вважався еталоном містобудування у СРСР та навіть був відзначений в 1937-39 роках на Всесвітніх виставках у Нью-Йорку та Парижі.

Зважаючи на історичну цінність Соцміста, фахівці взялися за його дослідження. Воно проведене в рамках Програми охорони пам’яток історії та архітектури в Запоріжжі на 2018-2022 роки. Головна мета – підготовка науково-проектної документації для включення Шостого селища до Попереднього списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Проект є результатом україно-німецької співпраці. Його реалізовано департаментом культури та туризму Запорізької міської ради за підтримки Генерального консульства ФРН.

Це тільки перший етап на шляху до списків ЮНЕСКО. Ще необхідно провести багато роботи не лише спеціалістам, але й запоріжцям – наголошують експерти.

- Треба усвідомити, що місто має унікальну пам’ятку. Адже цей архітектурний ансамбль був розроблений вперше на теренах СРСР і фактично найбільш яскраво втілений у життя. Неокласицизим або сталінський ампір є найбільш характерним для Запоріжжя. Це може привабити тисячі європейських туристів у ваше місто, - зазначив завідувач відділу Українського інституту культурної спадщини Олександр Харлан.

Доповідач за темою Соцміста – Олександр Харлан – має досвід розробки історико-містобудівної документації для міст Горлівка, Запоріжжя, Нікополь, Первомайськ, Кам'янське, Кривий Ріг, Кропивницький, Хотин та ін. Він брав участь у підготовці номінаційного досьє «Історичне середовище столиці кримських ханів у місті Бахчисарай» для подання до Комітету всесвітньої спадщини на занесення до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

До речі, схожі квартали епохи модернізму є в німецьких містах. Наприклад, Берлінські архітектурні ансамблі вже внесені до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.