Острів Хортиця став осередком зараження диких свиней на африканську чуму

28.03.2019 15:04

Сьогодні, 28 березня, в малому залі Запорізької міськради пройшла прес-конференція під головуванням першого заступника міського голови Сергія Мішка, присвячена спалаху африканської чуми свиней в Національному заповіднику «Хортиця».

Сергій Мішок ввів журналістів в курс подій, що відбуваються. 26 березня в плавневій зоні острова біля води були знайдені три трупи диких свиней. Фахівці управління Держпродспоживслужби і ветеринари виїхали на місце події, провели обстеження території та відібрали біологічний матеріал, який направили в Дніпропетровську регіональну державну лабораторію Держпродспоживслужби.

27 березня лабораторні дослідження в Дніпрі встановили діагноз - африканська чума свиней. Терміново була зібрана державна надзвичайна протиепізоотична комісія (ДНПК) при міській раді, яку очолив Сергій Мішок. ДНПК визначила коло заходів з ліквідації спалаху африканської чуми свиней і недопущення розповсюдження захворювання.

З 27 березня на острові Хортиця визначена карантинна зона (зона захисту) в радіусі 3 кілометри від епізоотичного вогнища. Межі цієї зони: з північного боку - балка Широка, балка Кінський спуск (автодорога через заповідник); зі східного боку - русло р. Дніпро; з південного боку - плавні р. Дніпро; із західного боку - русло р. Дніпро. Зоною спостереження стає все місто Запоріжжя, тобто територія в радіусі 10 км від вогнища зараження.

Заступник начальника ГУ Держпродспоживслужби в Запорізькій області Сергій Приходько підкреслив, що вже проводяться всі необхідні заходи з позначення карантинної зони, утилізації загиблих тварин та інші.

- Сьогодні наше завдання - не допустити поширення захворювання. Ми робимо обхід території острова, щоб зрозуміти, яка кількість домашніх свиней знаходиться тут в приватних господарствах. Відносно продажу свинини на ринках міста - там буде посилено ветеринарний контроль і температурний режим зберігання м'яса, буде реалізовуватися тільки свинина зі спеціалізованих підприємств, де відбувається забій тварин. Не можна на ринках реалізовувати туші свиней, забитих самостійно. Також заборонена торгівля живими свиньми на території міста, - зазначив Сергій Приходько.

Директор Національного заповідника «Хортиця» Максим Остапенко припустив, що в гіршому випадку може загинути від африканської чуми свиней вся популяція диких кабанів острова.

- Щороку ми відзначали стійке зростання поголів'я представників дикої фауни острова, що дуже радує. Популяція диких свиней зросла до сотні особин. На сьогоднішній день від африканської чуми загинули 15 тварин. Необхідно запобігти міграції диких свиней, щоб вони не рознесли чуму на інші території, - сказав Максим Остапенко.

Зараження на африканську чуму диких свиней на Хортиці відбулося вперше. Зважаючи на особливий статус Національного заповідника, він зобов'язаний отримати директиви щодо комплексу заходів у цій надзвичайній ситуації з Міністерства екології та природних ресурсів України.

Директор департаменту охорони здоров'я Запорізької міськради Вікторія Ушакова запевнила, що африканська чума свиней не становить загрози здоров'ю людини, але люди можуть бути її рознощиками.

Сироватки від даної хвороби немає, тому африканська чума свиней смертельна для тварин. Держпродспоживслужба спільно з міською владою, ветеринарними службами, працівниками Нацполіціі і ДСНС проводить заходи, щоб зупинити поширення вірусу по місту і області. Карантинні обмеження будуть зняті через 40 днів після виконання всіх необхідних заходів.