У Запоріжжі готуються до нового сезону боротьби з карантинними рослинами

29.03.2019 11:00

В обласному центрі реалізується комплекс заходів, спрямованих на боротьбу з карантинними рослинами. Цього року відбулося перше засідання міської профільної постійно діючої робочої групи. Визначено мету і завдання, щоб почати боротьбу з карантинними рослинами вчасно.

Четвертий рік в Запоріжжі реалізується програма боротьби з карантинними рослинами. Важливою її перевагою є комплексний підхід у виконанні заходів. Це дозволяє крок за кроком вирішувати багаторічну проблему із засиллям у місті алергенних бур'янів.

Відбулося засідання постійно діючої робочої групи з координації проведення робіт з ліквідації карантинних рослин під головуванням заступника міського голови Валерія Еделєва. На порядок денний були винесені кілька організаційних питань.

- Ми повинні починати працювати вже сьогодні, бо завтра буде пізно. Необхідно визначити терміни і відповідальних. Це дозволить почати реалізацію необхідних заходів своєчасно, а також бути готовими до того, що в залежності від погодних умов амброзія може зацвісти раніше ніж зазвичай. Також вже сьогодні районним адміністраціям необхідно провести відповідну роботу з підприємствами, установами, організаціями та землекористувачами. Вони також відповідальні за утримання своїх територій в належному фітосанітарному стані, - підкреслив Валерій Еделєв.

Начальник управління з питань екологічної безпеки міської ради Гліб Золотарьов нагадав, щоб районні адміністрації також провели засідання постійно діючих робочих груп, найближчим часом оновили карти осередків розповсюдження карантинних рослин з урахуванням інформації від громадськості. Департаментам з управління житлово-комунальним господарством, інфраструктури та благоустрою міської ради доручено почати процедури проведення торгів на виконання комплексу передбачених програмою заходів. А саме - покос карантинних трав, хімічна обробка амброзії спеціальним розчином, фітоцинотичний метод боротьби, який передбачає засівання зелених територій видами трав, що пригнічують карантинні рослини.

Особливої уваги потребують території шкіл та дитячих садків. Окреме доручення керівництву парку культури і відпочинку «Дубовий гай» - провести в 2019 році широкомасштабну акцію і зробити територію парку без амброзії.