У Запоріжжі ліквідували стихійний ринок

10.04.2019 16:44

У Дніпровському районі Запоріжжя вдалося ліквідувати стихійний ринок на вулиці Ладозькій, який існував тут протягом багатьох років. Це стало можливим завдяки спільним зусиллям інспекції з благоустрою та поліції. Тепер мешканці району та підприємці на місці стихійного ринку упорядковують алею з деревами, газоном та лавками.

Довгі роки на вулиці Ладозькій (Бородинський мікрорайон) працював стихійний ринок. Представники міської інспекції з благоустрою систематично виїжджали сюди з рейдами, складали адміністративні протоколи зі штрафами, проте ці заходи не мали стійкого ефекту - нелегальні торговці все одно поверталися.

Восени минулого року від стихійного ринку тут вдалося позбутися назавжди. Для цього свої сили об'єднали інспекція з благоустрою, місцеві жителі та поліція.

Тепер звільнену територію вирішили впорядкувати.

- Очищуємо зелену зону, встановили паркани, бордюри, щоб машини не заїжджали на траву. Далі ми висаджуємо 10 дерев липи і 350 кв. м газону, встановимо 4 лавки для відпочинку місцевих жителів. Так поступово приводимо територію до ладу. Надалі між всіма магазинами, які тут знаходяться, розподілимо прилеглу територію згідно з правилами благоустрою, і вони повинні будуть тримати її в чистоті та порядку, - розповів заступник начальника інспекції з благоустрою Запорізької міської ради Андрій Кресік.

Проспект Металургів також захаращений стихійною торгівлею. Ця територія регулярно інспектується відповідними структурами, однак 100% результату немає. В ході сьогоднішнього рейду інспектори в черговий раз склали адмінпротоколи. Відповідно до адміністративного кодексу, штрафи за торгівлю в недозволених місцях - 340-1360 грн для фізичних осіб, 850-1700 грн - для юридичних осіб.

- В ході рейдів ми перевіряємо документацію. У реалізаторів повинні бути документи або на розміщення тимчасових споруд - кіоск, ларьок, або на пересувну торгівлю - павільйони зі спеціальним обладнанням. Ці дозволи видають районні адміністрації. При видачі враховують відповідні вимоги і норми, такі як розташування дороги, наявність зеленої зони. У стихійників таких документів немає, - сказав заступник начальника інспекції з благоустрою Запорізької міської ради Вадим Лобко.

- Якщо наші починання на вулиці Ладозькій будуть підтримані місцевим бюджетом, депутатами, наступною точкою для боротьби зі стихійниками стане проспект Металургів. Як показала практика, побороти стихійну торгівлю можна, але до проблеми потрібно підходити комплексно, - зазначив Андрій Кресік.