У Запоріжжі вшанували пам'ять в'язнів нацистських концтаборів

11.04.2019 16:44

Щорічно 11 квітня в усьому світі відзначають Міжнародний день визволення в'язнів нацистських концтаборів. Сьогодні біля Уклінного хреста «В'язням і жертвам нацизму» в сквері навпроти залізничної станції «Запоріжжя-2» відбувся мітинг пам’яті.

З ініціативи ООН 11 квітня весь світ відзначає Міжнародний день визволення в'язнів нацистських концтаборів. Саме у цей день 1945 року 18 тисяч в'язнів Бухенвальда, дізнавшись про підхід союзних військ, підняли повстання. Таким чином вони не лише звільнили самих себе, але й врятувалися від смерті, адже напередодні гітлерівці видали наказ про фізичне знищення всіх в'язнів концтабору.

Сьогодні вшанувати пам'ять загиблих в'язнів концтаборів прийшли представники обласної і міської влади, підприємств, установ, громадських організацій, молодь, колишні в'язні концтаборів.

Керуючий справами виконкому Запорізької міської ради Роман Омелянович зазначив, що пам'ять про ті страшні події - це запорука того, що подібні трагедії не повторюватимуться в майбутньому.

- Безліч людських доль були зламані, пройшовши через жах концтаборів. Сьогодні тут присутні свідки тих подій, коли мешканців міста, Запорізького краю просто вивозили на примусові роботи, чимало з них не повернулися. А ті, хто повернувся - залишили там велику частку свого здоров’я. Кожні спогади, кожна життєва історія настільки зворушливі, що не можуть сприйматись без хвилювання, - сказав Роман Омелянович.

Учасники мітингу вшанували пам'ять в'язнів концтаборів хвилиною мовчання та поклали живі квіти до пам'ятного знаку.