У програмі «Черговий по місту» обговорювалися нагальні проблеми комунального господарства Запоріжжя

12.04.2019 16:35

Щочетверга в прямому ефірі програми «Черговий по місту» ведучий і представник місцевої влади обговорюють актуальні для міста теми. 11 квітня гість студії, заступник Запорізького міського голови Олексій Бородай, відповідав на питання запоріжців, які вони задавали і по телефону прямого ефіру, і в соціальній мережі «Фейсбук».

Олексій Бородай, який курує питання ЖКГ, зазначив, що весна - не тільки довгоочікувана після холодів пора року, але й клопітний час для всіх, хто задіяний в житлово-комунальному господарстві. 5 квітня було відключене опалення. Комунальні підприємства вийшли на планове поточне прибирання міста. «Зеленбуд» уже займається газонами, деревами, посадковим матеріалом, прибиранням листя та гілок на прибудинкових територіях і центральних вулицях. Саме час для проведення ремонтів.

Глядачів цікавило, чи планується цього року фінансувати з міського бюджету проведення ремонтів у будинках ОСББ і ЖБК.

- У кінці минулого року прийнято положення про співфінансування, згідно з яким у ремонтах житла беруть участь і будинки ОСББ та ЖБК, і ті, у яких є управителі. 1 квітня стартувала здача документів на проведення капітальних ремонтів. У перший же день здали документи представники більше ста будинків, переважно ОСББ, які претендують на цю послугу. Зараз департамент ЖКГ обробляє цю інформацію. В цьому році виділено 37,5 млн гривень на програму капітальних ремонтів. Щоб покрити потреби на всі капітальні ремонти в місті, потрібно близько 2,5 млрд гривень. Тому вирішуємо завдання поступово, - розповів Олексій Бородай.

Гість студії також закликав містян як власників житла до особистої відповідальності і за стан нерухомості, і за контроль якості послуг, що надаються. Кабінет міністрів розробив механізм перевірки якості житлово-комунальних послуг, згідно з яким споживачі зможуть вимагати перевірок якості ЖКП і надалі отримувати відшкодування. Це положення вступає в силу з 1 травня 2019 року.

- Тепер співвласники будинків мають повне право виставити претензію керуючій компанії, яка зобов'язана або перерахувати оплату за послугу, або взагалі її не нараховувати. Але для цього необхідний договір, укладений між співвласниками будинків і управителями. Це обов'язкова умова. Треба, щоб мешканці активніше підключалися до контролю якості послуг, а не лише писали скарги в управління житлово-комунального господарства, - підкреслив Олексій Бородай.

Під час прямого ефіру гість студії відповів на питання про регламент обробки заявок на надання комунальних послуг, про кадровий дефіцит в житлово-комунальних службах, прийняв скарги від телеглядачів за конкретними адресами і в підсумку закликав запоріжців активніше взаємодіяти зі своїми керуючими компаніями. Повністю передачу можна подивитися нижче.