Міська влада має намір навести лад з розміщенням кіосків на вулицях Запоріжжя, упорядкувавши їх за архітипами

23.08.2017 17:00

Протягом декількох років в обласному центрі склалася проблемна ситуація з розташуванням кіосків, тимчасових споруд, а також розміщенням рекламних конструкцій на фасадах будівель.

Проблемі не приділялося належної уваги, як результат - хаотичне розміщення споруд без прив'язки до місця, які часто не вписуються у загальну архітектуру міста. Як в Запоріжжі мають намір вирішувати дану проблему обговорили учасники засідання за круглим столом, яке пройшло в Агентстві регіональних ініціатив. У ньому взяли участь перший заступник міського голови Сергій Мішок, представники департаменту архітектури і містобудування міської ради, департаменту комунальної власності та приватизації міської ради, інспекції з благоустрою міської ради, архітектор, розробник архітипів тимчасових торгових споруд.

З 2016 року міська влада всерйоз взялася за вирішення даної проблеми. Була проведена відповідна робота і на сьогодні визначені плани подальших дій, які дозволять не тільки упорядкувати розміщення торгових споруд на вулицях міста, а й привести їх у єдиний вид, відповідний загальному вигляду міста, архітектурним особливостям окремих територій. На сьогодні затверджені архітипи, згідно з якими тепер буду розміщуватися усі кіоски.

- На початку 2016 року зіткнулися з проблемою - не були відомі точна кількість тимчасових торгових споруд, місця їх реальної прив'язки. Якщо зібрати всі рішення виконкому, то виявилося таких місць розміщень має бути близько 1900. Провели інвентаризацію - виявили 2,5 тисячі. Також було поставлено завдання розробити нові архітипи тимчасових споруд. Була проведена відповідна робота, відкрите обговорення цих архітипів. Зі спірних питань влаштовували відкрите голосування. До процесу підійшли максимально відкрито. На сьогодні нові архетипи затверджені. Роботу з упорядкування і приведення в єдиний вид торгових споруд розпочато. Вже оформлюються перші декілька паспортів прив'язки на нові архітипи, - зазначив перший заступник міського голови Сергей Мішок.

Також в місті триває робота з виявлення і демонтажу незаконно встановлених торгових споруд, рекламних конструкцій, у тому числі на фасадах будівель. Інспекцією з благоустрою, департаментом комунальної власності вживаються заходи відповідно до законодавства.

Сергій Мішок підкреслив, що процес упорядкування кіосків у новому вигляді буде поступовий. Визначено головні чинники у відповідність з якими нові паспорти прив'язки оформляються тільки з урахуванням архітипів. Тобто заміна архітипу буде проводитися при оформленні паспорта прив'язки або при необхідності його продовження після закінчення терміну існуючого договору. Звичайно ж, враховані і ті чинники, що торгові споруди не будуть розміщуватися там, де вони абсолютно не вписуються у загальний вигляд міста, і ряд інших вагомих причин.

До одного місця буде прив'язаний тільки один кіоск. Самі ж архітипи розроблені з урахуванням особливостей історико-культурного розвитку обласного центру.