У Запорізькому ботанічному саду висадили рідкісні магнолії

19.04.2019 16:56

Сьогодні в міському ботанічному саду з'явилося 10 нових дерев магнолії та кілька видів унікальних сосен. Їх висаджували небайдужі запоріжці. Подія приурочена до Дня Землі. Серед висаджених магнолій - рідкісний вид, який зацвіте жовто-блакитним кольором найближчим часом.

Висадка нових дерев у квітні вже стала традицією для працівників та гостей Запорізького ботанічного саду. У минулому році тут з'явилося 18 дерев магнолій. Цього разу колекція поповнилася ще на 11-ма, серед яких 6 нових видів. Один з них цвіте жовто-блакитним кольором, як прапор України. Керівництво ботсаду каже, що роздобути такий вид магнолії було не просто. Його вдалося знайти і придбати в Голандії. Всі дерева придбані за кошти міського бюджету та за допомогою небайдужих мешканців Запоріжжя.

За словами фахівців, нові дерева повинні зацвісти вже через тиждень, якщо буде сонячна погода.

- Цікаво, що 20 років тому тут було всього 2 види магнолій, сьогодні у нас вже 26 видів. І тішить мене те, що цього року нам вдалося дістати єдину в світі блакитну магнолію. Вона унікальна тим, що ззовні її квітка - блакитна, а всередині - жовта. Такий рідкісний вид є далеко не в кожному ботанічному саду України. Ми це робимо спеціально, щоб люди, які приходять сюди відпочивати, бачили цвітіння цих магнолій. Вони різні за виглядом, за часом цвітіння. Тому можна прийти в ботсад практично в будь-який час і застати цвітіння магнолії, - розповіла директор позашкільного навчального закладу «Дитячий парк «Запорізький міський ботанічний сад» Запорізької міської ради Тамара Єрьоміна.

На висадку магнолій приїхали представники обласної та міської влади. Кожен бажаючий зміг посадити по дереву, зробивши таким чином внесок у розвиток ботсаду. Серед присутніх - радник міського голови Запоріжжя Валерій Еделєв. Він відвідав захід не тільки, щоб посадити рослину, а й проконтролювати, як іде підготовка до майбутнього суботника.

- Ботанічний сад - це екологічна перлина Запоріжжя. І останнім часом міський голова, депутати міської ради приділяють багато уваги розвитку цієї території. Сьогодні висадили нові дерева. На 25 квітня у нас запланований масштабний суботник на території ботсаду. Надалі ми плануємо зробити значні фінансові вливання в розвиток інфраструктури цієї території, є питання земельні, які потрібно вирішити, є питання юридичні. Ми з депутатами міської ради, з представниками профільної комісії маємо намір розробити комплексну програму розвитку ботсаду, яку цього року, сподіваємося, депутати підтримають і приймуть на сесії, - розповів Валерій Еделєв.

Крім магнолій, колекція ботсаду сьогодні поповнилася також кількома рідкісними видами сосен, такими як сосна гімалайська, сосна Веймутова.