У Запоріжжі відбулася прес-конференція, присвячена питанням проведення Еко Форуму

22.04.2019 16:20

Сьогодні в Запоріжжі на базі Агентства регіональних ініціатив пройшла прес-конференція, присвячена організації та проведенню третього спеціалізованого екологічного форуму. У ній взяли участь радник міського голови Валерій Еделєв, віце-президент Запорізької торгово-промислової палати Дмитро Антонюк, директор Громадської організації «Запоріжжя. Платформа Спільних Дій» Ірайсат Магомедаліева.

В ході прес-конференції Валерій Еделєв зазначив позитивні досягнення, які відбулися в Запоріжжі в результаті проведення Еко Форуму в 2017 і 2018 роках.

- Ми в Запоріжжі створили такий майданчик, куди з'їжджаються не тільки представники України, а й зарубіжних країн: Китай, Польща, Канада, Німеччина та інші. Створена система, за допомогою якої ми можемо впливати на стан екології. Так з підприємствами проммайданчика був підписаний Меморандум, і на сьогоднішній день є результати - понад 1,5 млрд грн витрачено на впровадження нових технологій, пов'язаних з поліпшенням екології Запоріжжя. Ми досить активно боремося з карантинними рослинами. І теж є результати. Значною мірою скоротилася кількість звернень громадян до лікарів у сезон цвітіння карантинних рослин. Наш підхід у боротьбі з карантинними рослинами взятий на озброєння всюди в Україні, де цим питанням займаються. У нас переймають досвід. Прийнята Програма відродження малих річок Запоріжжя. Зараз стоїть питання фінансування і підтримки держави. Крім цього, зараз на обговоренні у нас програма озеленення нашого міста. Таку програму ми приймаємо вперше за всю історію міста, - сказав Валерій Еделєв.

Організатори екологічного форуму: Міністерство екології та природних ресурсів України, Міністерство освіти і науки України, Запорізька міська рада, Запорізька торгово-промислова палата, ЗОСПП «Потенціал» та інші.

Вперше в цьому році партнером Еко Форуму виступила Громадська організація «Запоріжжя. Платформа Спільних Дій».

- В рамках Еко Форуму ми будемо говорити, що екологія - це не тільки те, що відбувається навколо нас, це й ми самі. Говорити ми будемо про плоггінг  (шведська ініціатива підбирати сміття під час пробіжки), про особисту екологію, як правильно купувати одяг. Ми запросили Дарину Малахову, яка проведе цікаві лекції та розкаже про новий напрямок для України - слоуфуд  (анти-споживацький рух, що сприяє місцевим продуктам та традиційній їжі). Я не буду розкривати всі секрети. У нас буде багато сюрпризів, - сказала Ірайсат Магомедаліева.

В Еко Форумі візьмуть участь понад 120 провідних експертів у сфері екології України та зарубіжжя. Вже підтвердили свою участь представники міжнародних організацій з Німеччини, Франції, Канади, Данії. Також планується візит експертів з Китаю, Ізраїлю, Польщі. Будуть представлені стенди організацій розробників сучасних технологій у сфері охорони навколишнього середовища, комунальних підприємств міста, промислових підприємств, вищих навчальних закладів, організацій сфери еко-туризму, також буде працювати освітня еко-локація для школярів і студентів.

Серед основних тем, які будуть обговорюватися в рамках проведення Еко Форуму - екологічні перспективи 2020 року, екологія і бізнес, екологія і місто, екологія та громадяни.