У Запоріжжі триває реалізація Стратегії розвитку міста

24.04.2019 18:50

В ході сьогоднішньої сесії депутати розглянули та прийняли рішення «Про моніторинг виконання Стратегії розвитку м. Запоріжжя до 2028 року та Плану заходів з її реалізації на період 2018-2020 років за підсумками 2018 року». Стратегію розвитку міста до 2028 року затверджено у грудні 2017 року рішенням міської ради. Згодом було затверджено перший етап Плану заходів з її реалізації на період 2018-2020 років та створено Комітет з управління впровадженням Стратегії. У документі визначено 4 стратегічних напрями розвитку м. Запоріжжя, які включають 12 стратегічних та 44 оперативні цілі.

Департамент економічного розвитку міської ради за результатами реалізації Стратегії та впровадження Плану заходів в усіх галузях міського господарства підготував звіт за минулий рік. Так, у 2018 році із запланованих на три роки 169 заходів - впроваджено 45. У 64 заходах термін реалізації не настав.

До Плану заходів, який передбачає розвиток міського середовища та забезпечення диверсифікації економіки, включено проектні пропозиції, які мають першочергове значення для розвитку міста. Це 74 проекти.

Перед органами виконавчої влади та підприємствами міста поставлені завдання з поліпшення довкілля, зокрема: зменшення забруднення, безпечне водопостачання та водовідведення поліпшення екологічного стану малих річок та річки Дніпро та здійснення екологічного моніторингу. Для вирішення проблеми забруднення атмосферного повітря міста з основними промисловими підприємствами підписано Меморандум про спільні дії. Впровадження додаткових до діючої міської програми природоохоронних заходів, спрямованих на скорочення обсягів викидів забруднюючих речовин у атмосферне повітря, надало змогу досягти скорочення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря на 48,9 т/рік. У 2018 році одним з важливих заходів стало придбання мобільної лабораторії моніторингу довкілля, яка досліджуватиме повітря, грунт, воду, а також радіаційний фон навколишнього середовища в режимі он-лайн.

З метою покращення місцевого бізнес-клімату, підвищення якості та наближення адміністративних послуг до громадян та підприємців міста у 2018 році відкрито філію Центру надання адміністративних послуг у Шевченківському районі м. Запоріжжя.

Одним з важливих заходів, здійснених у 2018 році, стало відкриття КП «Туристичний інформаційний центр», на базі якого розпочала роботу «Школа гідів». Створено Координаційну раду з питань розвитку туризму і рекреації. Проведено низку лекцій про розвиток сфери туризму міста.

У рамках розробки та промоції туристичних кластерів у поточному році здійснювалося залучення туристичного активу, готельєрів, рестораторів, екскурсоводів, гідів, мешканців міста до співпраці з Туристично-інформаційним центром.

З метою посилення конкурентоспроможності підприємництва, підтримки місцевих виробників і експортерів проведено виставку-ярмарок «Зроблено в Запоріжжі» за участі місцевих товаровиробників.

З метою формування культурного простору для креативної економіки у місті реалізовано 6 арт-проектів та фестивалів, а саме: Міжнародний фестиваль-конкурс дитячого та юнацького виконавського мистецтва «Акорди Хортиці», Міжнародний джазовий фестиваль «Zaporizhzhia Jazzy 2018», Міжнародний кінофестиваль ZIFF, Всеукраїнський фестиваль дитячих та юнацьких оркестрів «ОРКЕСТР FEST», фестиваль «Музика та небо», Національний перкусійно-танцювальний мистецький простір «Z-TAPforLIFE». У вересні 2018 року у місті відбувся International IT Forum 2018, який відвідало 12 тис. запоріжців та гостей міста. Крім цього, у 2018 році у місті проведено конкурс «Кубок міста на найкращий стартап» та конкурс для молоді на кращий стартап, у яких взяло участь понад 70 осіб.

Одна із стратегічних цілей, в напрямку якої ведеться активна робота – зручна система транспортного сполучення. У рамках будівництва нового пасажирського терміналу Міжнародного аеропорту «Запоріжжя» споруджено каркас будівлі, влаштована покрівля, проведені роботи зі скління будівлі та продовжуються роботи з внутрішнього облаштування споруди. Пропускна спроможність аеропорту Запоріжжя після введення в експлуатацію нового пасажирського терміналу (у 2019 році) досягатиме 400 пасажирів/год. (проти 120 пасажирів/год. у 2018 році). У рамках програми розвитку транспорту та модернізації парку міського громадського авто- та еклектротранспорту у місті придбано 85 автобусів великої місткості на умовах лізингу. Зібрано 4 нових трамваї за програмою «Запорізький трамвай», крім цього, придбано 12 європейських трамваїв.

Виконуються завдання, пов’язані з розвитком інфраструктури. Так, у 2018 році площа відремонтованих доріг склала 315058 кв м. Серед основних об’єктів - реконструкція автодороги по пр. Маяковського, автодороги по вул. Тиражній та автомобільної дороги на території м. Запоріжжя, яка з'єднує автодорогу Н-08 Бориспіль-Дніпропетровськ-Запоріжжя, проїжджої частини, прилеглої до ПС «Юність», вул. Земського лікаря Лукашевича. Також була виконана реконструкція тротуарів на площі 8978 кв м. Проведено капітальний ремонт ділянки дороги з влаштуванням паркувальних кишень по Набережній магістралі в районі Центрального пляжу, реконструкцію тротуару по вул. Розенталь, реконструкцію пішохідної частини проспекту Маяковського.

У 2018 році було розпочато реконструкцію шляхопроводу по пр. Металургів, пішохідного мосту по пр. Металургів, реконструкцію шляхопроводу № 1 по вул. Калібровій.

У рамках створення сучасного освітнього простору – ведеться робота над формуванням доступної та ефективної системи освіти. З метою забезпечення доступності дошкільної освіти черга у дитячі садки зменшилася більш ніж у два рази у порівнянні з 2017 роком. У трьох районах міста черга взагалі відсутня. У місті успішно впроваджується реформа Нової української школи, за рахунок державного та місцевого бюджетів закуплені дидактичні матеріали, сучасні меблі, комп’ютерне обладнання тощо.

У Запоріжжі створено 7 інклюзивно-ресурсних центрів. Корекційно-розвиваючі послуги в центрах отримують 465 учнів з особливими освітніми потребами. У 2018-2019 навчальному році функціонує 41 школа з інклюзивною формою навчання, 142 класи, в яких здобувають освіту разом з однолітками 248 дітей з особливими освітніми потребами. У 6-ти закладах дошкільної освіти міста функціонує 9 інклюзивних груп.

У Запоріжжі почалося реформування первинної ланки медицини та оптимізація системи охорони здоров’я і соціальних послуг у рамках загальнодержавного курсу. Одне з головних завдань - створити належні умови для пацієнтів та лікарів, забезпечити медичних працівників необхідним обладнанням. Відкрито амбулаторії після капітального ремонту. Здійснюються заходи з профілактики захворюваності. Закуповується нове обладнання. Продовжується розвиток соціальних послуг шляхом впровадження сучасних механізмів їх надання.

На засіданні Комітету з управління впровадженням Стратегії розвитку міста Запоріжжя до 2028 року за участі експертів та консультантів проекту ПРОМІС звіт про моніторинг виконання Стратегії розвитку та Плану заходів з її реалізації за підсумками 2018 року було узгоджено.