У Запоріжжі депутати міськради підтримали низку петицій щодо поводження з тваринами

25.04.2019 10:39

В ході 39-ї сесії Запорізької міської ради депутати розглянули електронні петиції, подані запоріжцями. Вони стосуються поводження з тваринами.

На розгляд сесії Запорізької міської ради було винесено петицію з про визнання вуличних котів частиною екосистеми міста Запоріжжя, дозвіл їм вільно жити в підвалах, горищах та інших місцях їх постійного перебування та знищувати гризунів; петицію щодо обов’язку господарів домашніх тварин прибирати за своїми улюбленцями. Петиції набрали 842 та 767 голосів відповідно, що є достатнім для їхнього розгляду депутатами міської ради.

У Запоріжжі діють Правила утримання собак, котів і хижих тварин громадянами, підприємствами, установами та організаціями, затверджені рішенням Запорізької міської ради від 27.12.2011 №35.

Вони базуються на принципах гуманного ставлення до тварин, захисту тварин від жорстокого поводження, персональної відповідальності за жорстоке поводження з тваринами, участі органів місцевого самоврядування і виконавчої влади, громадських організацій, зацікавлених фізичних осіб тощо у заходах з вирішення проблем, пов’язаних з утриманням тварин, обліку та регулювання чисельності тварин гуманними методами, обов’язкового виконання власниками тварин вимог цих Правил, а також ветеринарно-санітарних норм, забезпечення належного санітарно-епідеміологічного стану у місті, забезпечення належних умов для гармонійного співіснування людей та тварин у місті.

Згідно з Правилами, утримання тварин не повинно порушувати права осіб, які мешкають поруч, шляхом утворення значних неприємних запахів та створення звукового та іншого впливу. Особи, які утримують тварин, зобов’язані не допускати забруднення екскрементами тварин приміщень, сходових клітин та інших місць загального користування в будинках, дворах і на вулицях, шляхом прибирання екскрементів (ця вимога не поширюється на власників собак-поводирів). Згідно з чинним законодавством контроль за порушення Правил утримання собак і котів відноситься до компетенції Національної поліції, співробітники якої мають право відповідно до статті 154 Кодексу України про адміністративні правопорушення складати протоколи про адміністративні правопорушення відносно власників тварин.

Крім того, у Запоріжжі діє Програма поводження з тваринами на 2017- 2022 роки, яка спрямована на зменшення чисельності безпритульних тварин гуманним шляхом стерилізації, та роботу з населенням з впровадження відповідального ставлення та гуманного поводження з тваринами.

Зважаючи на це та за результатами обговорення, петиції були підтримані депутатами міської ради.

Відзначимо, міський голова Володимир Буряк звернувся до депутатів з пропозицією підтримати петицію про визнання бездомних котів частиною екосистеми. Депутат міськради Олена Галкіна від імені представників громадськості, зоозахисників подякувала міському голові та депутатському корпусу за прийняття такого рішення.