Перший день фестивалю Zaporizhzhia Jazzy зібрав тисячі любителів атмосферної музики

28.04.2019 10:42

Вдень 27 квітня у Парк металургів біля Палацу дитячої творчості у фестивальне містечко почали збиратися сотні запоріжців та гостей міста. Тут розгорнулися десятки фуд-кортів під егідою «Пікніка на Райдузі» та розважальні локації. А на двох сценах – у залі і під відкритим небом – звучала музика у режимі нон-стоп.

Першими заволоділи закритою сценою у Палаці дитячої творчості юні музиканти з Запоріжжя та інших міст України – тут проходив фестиваль «В Jazzy тільки діти».

- Ми шість годин поспіль слухали, як грають та співають наші діти. Але нітрохи не втомилися. Напроти, ми в захваті від того рівня музичної майстерності, який показують юні і зовсім маленькі виконавці. Журі довелося чимало вагатися, щоб назвати переможців фестивалю, бо сьогодні всі учасники - кращі, - сказав один з членів журі, багаторічний керівник джазового руху в Запоріжжі Володимир Гітін.

Гран-прі фестивалю «В Jazzy тільки діти» отримали запоріжці Марія Бобро (джазовий вокал), і хор «Менестрелі» Запорізької музичної школи № 2. Інші Гран-прі дістались юним саксофоністам з Маріуполя та інструменталістам з Кривого Рогу.

Слідом за юними джазменами на закритій сцені розпочав свій шалений годинний виступ американський джазовий піаніст венесуельського походження, двічі номінант на премію «Гремі» Беніто Гонсалес зі своїм тріо (піаніно, ударні, контрабас). Зал був переповнений, стояли в проходах, віртуозів джазу проводжали овацією.

Тим часом на відкритій сцені відомий колектив Zaporizhia City Big Band відкрив концертну програму першого дня фестивалю старим добрим джазом, а продовжили її гурти Latexfauna та Hypnotunez в авангардному стилі. Гаряче вітали глядачі, яких зібралося до сутінок вже тисячі, виступ відомого українського співака LAUD. І на завершення такого атмосферного музичного вечора – бажаний гість фестивалю Jamala.

Перед виступом улюбленої українцями переможниці Євробачення до глядачів звернувся заступник Запорозького міського голови Анатолій Пустоваров.

- Вітаю вас усіх з таким чудовим святом, яким став наш фестиваль. Я неймовірно радий бачити тут стільки людей, яких об’єднує любов до музики, до прекрасного. Музика – це саме те, навколо чого варто об’єднуватися, те що надихає людей і робить світ кращим. Впевнений, що наступного року нас тут буде ще більше. Все буде Jazzy! – сказав Анатолій Пустоваров.

Джамала багато спілкувалася з глядачами, виконала чимало своїх і добре відомих, і зовсім нових пісень.

Фестиваль Zaporizhzhia Jazzy вдруге проходить у розширеному форматі у Парку металургів. До того в Запоріжжі була давня добра традиція проводити фестивалі-концерти джазової музики наприкінці квітня, останніми роками – на площі Маяковського. Тепер фестиваль Zaporizhzhia Jazzy став не тільки міською подією. Завдяки підтримці департаменту культури і туризму Запорізької міської ради, ГО «Запоріжжя. Платформа Спільних Дій» та генерального партнера ПАТ «Запоріжсталь» фестиваль вийшов на український рівень і вже збирає гостей звідусюди. Сьогодні свято продовжиться.