Сальмонельоз все ще залишається небезпечною інфекцією після спекотного літа

30.08.2017 10:30

На відміну від більшості кишкових інфекцій, збудники небезпечного інфекційного захворювання сальмонельозу найбільш широко поширені в великих розвинутих містах, що дозволяє віднести його до групи «хвороб цивілізації».

Збільшення поширення сальмонельозів в глобальному масштабі пов'язане з інтенсифікацією тваринництва на промисловій основі, централізацією виробництва харчових продуктів і зокрема збільшенням випуску напівфабрикатів. Небезпека зараження збільшується ще й тому, що розмножуючись в готовій страві, сальмонели не змінюють його зовнішній вигляд, смак і запах.

Сальмонели тривало зберігаються в зовнішньому середовищі: у воді до 5 місяців, у м'ясі - близько 6 місяців (в тушках птахів більше року), в молоці - до 20 днів, кефірі - до 1 місяця, у вершковому маслі - до 4 місяців, в сирах - до 1 року, в яєчному порошку - від 3 до 9 місяців, на яєчній шкаралупі - від 17 до 24 днів, в грунті - до 18 місяців. При тривалому (понад місяць) зберіганні курячих яєць в холодильнику сальмонела може проникати всередину яйця через неушкоджену шкаралупу і розмножуватися в жовтку.

Основним джерелом інфекції при сальмонельозі є велика рогата худоба, свині. В останні 30 років в більшості країн світу відзначається різке збільшення інфікування сальмонелою у сільськогосподарських птахів, в першу чергу курей. Сальмонельоз також широко поширений серед диких птахів (голуби, шпаки, горобці, чайки і ін.).

Механізм передачі сальмонельозу - фекально-оральний, основний шлях передачі - харчовий, головним чином через продукти тваринного походження. Найбільш значимі м'ясні страви, приготовані з фаршу, і м'ясні салати. Контактно-побутовий шлях передачі - через заражені предмети побуту і руки.

Департамент охорони здоров'я Запорізької міської ради попереджає: якщо хто-небудь з членів сім'ї захворів, не намагайтеся самі поставити діагноз, а тим більше лікувати, негайно викликайте лікаря. Сальмонельоз далеко не невинне захворювання, навіть якщо протікає легко. Сальмонели довго зберігають життєздатність в організмі недолікованого хворого. Розмножуючись в жовчному міхурі, вони викликають холецистит, холангіт. Сальмонели довго живуть в кишечнику і недолікована людина стає їх рознощиком. Ось чому не можна самим боротися з таким підступним захворюванням як сальмонельоз.