Відбулася дев'ятнадцята позачергова сесія Запорізької міської ради

30.08.2017 11:00

Сьогодні відбулася дев'ятнадцята позачергова сесія Запорізької міської ради. До порядку денного було внесено питання про скасування рішення виконавчого комітету Запорізької міської ради про проведення конкурсу на призначення управителя багатоквартирних будинків міста Запоріжжя та рішення виконкому про затвердження конкурсної документації для проведення зазначеного конкурсу.

Розгорілася активна дискусія. Звучали твердження, що конкурс проводиться з порушенням законодавства. Директор департаменту правового забезпечення міської ради Валерій Зломинога зазначив, що проведення подібного конкурсу є вимогою законодавства. При цьому вся процедура оголошення конкурсу, розкриття конкурсних пропозицій пройшли в рамках закону.

- Саме непроведення конкурсу було б порушенням законодавства. Жодна норма законодавства при цьому не порушена, - зазначив Валерій Зломинога.

Звучали заклики збільшити кількість лотів, щоб більша кількість підприємств могла взяти участь в конкурсі на призначення управителя багатоквартирних будинків.

Проведення конкурсу регламентується Законом України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку», який почав діяти в 2015 році. Конкурс стосується тільки тих будинків, в яких мешканці не визначилися з формою управління своїм будинком - не створили ОСББ, не обрали керуючу компанію. При цьому у мешканців є можливість навіть після проведення конкурсу змінити керуючу компанію. Це можна зробити навіть без створення ОСББ, за результатами загальних зборів мешканців.

- У місті дійсно існують керуючі компанії, які вже надають відповідні послуги. Виникає питання, чому вони самі не працюють з мешканцями тих будинків, які не визначились з формою управління свого будинку. У нас вже є приклади, коли мешканці самі вибрали для свого будинку керуючу кампанію, для цього немає ніяких перешкод. Однак зараз в результаті відповідальність за вибір керуючої компанії перекладається виключно на плечі виконкому, - сказав Володимир Буряк.

За результатами голосування більшість депутатів міської ради не проголосувала на підтримку проекту рішення про скасування рішення виконавчого комітету Запорізької міської ради про проведення конкурсу на призначення управителя багатоквартирних будинків міста Запоріжжя та рішення виконкому про затвердження конкурсної документації для проведення зазначеного конкурсу.