У Запоріжжі показали концепцію архітектурного середовища «Код міста»

16.05.2019 14:52

Яким запоріжці бачать в майбутньому своє місто? На ці запитання відповідає концепція архітектурного середовища Запоріжжя «Код міста». Вона була розроблена на замовлення міської влади, департаменту архітектури та містобудування міської ради. Сьогодні в Запоріжжі презентували результати розробки концепції.

Розробка концепції архітектурного середовища міста Запоріжжя почалася приблизно рік тому. До роботи було залучено один із спеціалізованих інститутів - «Харківпроект». Фахівці активно співпрацювали при розробці концепції з представниками влади, профільних департаментів міської ради, комунальних підприємств. До роботи були залучені фахівці із Запоріжжя, представники громадськості.

В результаті підготовили детальний документ, який охоплює різні сфери архітектурного середовища міста. Йдеться про єдиний зовнішній вигляд фасадів будівель та споруд, інформаційних вивісок, елементів зовнішньої реклами, зовнішнього освітлення, тимчасових споруд, малих архітектурних форм, автомобільної, велосипедної, пішохідної інфраструктури, озеленення, зупинок громадського транспорту, фонтанів та багато іншого.

Сьогодні фахівці представили журналістам результати своєї роботи.

- На сьогодні це єдина робота в Україні, розроблена в такому обсязі з таким масштабним підходом. Наразі ці матеріали носять рекомендаційний характер. Зараз підготовлено проект рішення виконкому про те, що виконавчим органам Запорізької міської ради, комунальним установам та підприємствам необхідно керуватись цими проектними матеріалами при замовленні проектів, - розповів заступник директора департаменту архітектури та містобудування Запорізької міської ради Павло Назаренко.

Надалі фахівці планують проводити різноманітні інформаційно-просвітницькі заходи для городян, які допоможуть поступово втілити концепцію в життя.

- Код міста – це рекомендації для всіх учасників життєдіяльності міста: для влади, підприємців, мешканців. Головна мета – зробити наше середовище більш комфортним, конкурентоспроможним. Це співпадає з завданнями Інституту розвитку міста, - сказала заступник директора КП «Інститут розвитку міста» Запорізької міської ради  Саодат Усмонова.