У Запоріжжі відбулося засідання міської комісії з питань погашення заборгованості з заробітної плати

17.05.2019 14:56

У Запорізькій міській раді відбулося засідання міської комісії з питань погашення заборгованості з заробітної плати (грошового забезпечення) та соціальних виплат, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці та легалізації заробітної плати.

Загальна сума заборгованості з виплати заробітної плати по місту згідно зі статистичними даними на 1 квітня складала 75,8 млн грн, в тому числі: на 10 економічно активних підприємствах – 8,7 млн грн або 11,5% від загальної суми боргу; на 6 підприємствах, які перебувають в стадії банкрутства – 47,5 млн грн або 62,6% від загальної суми боргу, та на 4 економічно не активних підприємствах - 19,5 млн грн або 25,7% від загальної суми боргу.

Протягом січня-березня цього року заборгованість із заробітної плати вперше виникла на 9 підприємствах на загальну суму 31,9 млн грн, при цьому найбільшими боржниками серед економічно активних підприємств є суб'єкти господарювання приватного сектору економіки:
ТОВ «Комунтех» із сумою боргу – 768,9 тис. грн, ТОВ «Керуюча компанія «Наш дім Запоріжжя» із сумою боргу – 371,9 тис. грн, а серед підприємств банкрутів – ПАТ «Дрогобицький завод автомобільних кранів» із сумою заборгованості – 30 млн грн.

Під час засідання комісії розглянуті питання про організацію роботи стосовно додержання мінімальних гарантій в оплаті праці та легалізації зайнятості, про стан погашення заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах м. Запоріжжя, що утворили її вперше у 2019 році, про стан виконання підприємствами затверджених графіків погашення заборгованості із заробітної плати.

Заслухано інформацію представників управління з питань праці міської ради, Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області, Олександрівського та Вознесенівського управлінь ГУ ДФС у Запорізькій області, голів районних комісій.

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області, станом на 1 березня у м. Запоріжжя 3622 працівники отримували заробітну плату менше встановленого мінімального розміру. В порівнянні з 1 березня 2018 року кількість таких працівників зменшилась на 1400 осіб, або на 27,4%. Неповний робочий час протягом лютого 2019 року в м. Запоріжжя відпрацювали 21700 осіб. В порівнянні з відповідним періодом минулого року їх кількість зменшилась на 1300 осіб, або на 5,7%. Окрім цього, на 19,8% зменшилась кількість працівників, які виконували роботи за угодами цивільно-правового характеру. В цілому це свідчить про зменшення кількості зайнятого населення міста, які працюють в режимі неповної зайнятості.

За інформацією управління з питань праці міської ради за період січень-квітень поточного року інспекторами праці управління проведено 96 контрольних заходів на підприємствах різної форми власності. За результатами проведених заходів контролю, суб'єктам господарювання, у яких виявлені порушення, складено приписи з винесенням постанов про накладення штрафних санкцій.

В цілому, завдяки вжитим спільним заходам, станом на 1 квітня підприємствами-боржниками міста було виплачено 58,9 млн грн простроченої заборгованої заробітної плати, які за даними органів державної статистики на початок року значились в переліку підприємств-боржників.

Також працівникам ПАТ «Запоріжжяобленерго» разом із структурними підрозділами заборгованість виплачена у повному обсязі на загальну суму – 397,4 тис. грн.

За підсумками засідання міської комісії здійснено аналіз проведеної роботи і надані відповідні доручення.