У Запоріжжі старі ліфти отримують друге життя

23.05.2019 16:00

Комунальне підприємство «Наше місто» ремонтує старі ліфти за власні кошти. Таке рішення прийняло керівництво КП спільно з мешканцями проблемних будинків. Йдеться про ремонт ліфтів, термін експлуатації яких перевищив 25 років. Згідно з правилами їх потрібно вивести з роботи. Таких ліфтів у господарському управлінні КП «Наше місто» - 30. Щоб мешканці багатоповерхових будинків не залишилися без ліфта, працівники комунального підприємства пішли їм назустріч та знайшли компроміс.

У будинку по вулиці Новгородська, 26-б - два проблемних ліфта, яким вже виповнилося по 25 років. Згідно з правилами їх вже повинні були відключити через аварійність. Однак у цій багатоповерхівці проживають мами з маленькими дітьми та пенсіонери, яким важко добиратися на верхні поверхи.

Даний будинок знаходиться в господарському відомстві КП «Наше місто». Щоб мешканці не залишилися без ліфтів, керівництво підприємства погодилося відремонтувати їх за власні кошти. Натомість представники КП попросили мешканців погасити заборгованість, яка накопичилася. За місяць люди вже виплатили 25% боргу.

- Ми розуміємо, що сума, необхідна для ремонту, непідйомна для людей. Місцевий бюджет теж не може охопити всі адреси одразу. Щоб не зупиняти ліфти, ми домовилися з мешканцями та вирішуємо проблему з трьох сторін. Вони будуть по спромозі гасити свою заборгованість, ми за рахунок власних оборотних коштів вже провели заміну комплектуючих. Підрядна компанія, яка взялася за ремонт, зобов'язується дати нам розстрочку платежу, - розповів технічний директор КП «Наше місто» Запорізької міської ради Сергій Сіроус.

Вартість ремонту двох проблемних ліфтів за цією адресою - понад 20 тисяч гривень. За ці кошти замінили канати, шкіф обмежувача швидкості в машинному відділенні, відремонтували підлогу в кабіні та замінили освітлення. Ремонтні роботи продовжили термін служби ліфтів ще на 4 роки.

Крім цього, спільно з КП «Наше місто» в будинку проводять й інші необхідні роботи.

- Всі 25 років будинку не приділялася належна увага, тому тут накопичилося чимало проблем. Намагаємося тепер їх вирішувати. За час обслуговування КП «Наше місто» з 2016 року нам замінили 300 м каналізаційної труби в підвалі, аварійний каналізаційний випуск в 5 під'їзді. Зараз частково будемо займатись дахом. Проблема з ліфтом вже стояла гостро, тому мами з дітьми, літні люди вдячні, що нам пішли назустріч і на якийсь час вирішили проблему, - розповіла голова ОСББ «Новгородська 26-б» Марина Артюх.

Даний об'єкт - не єдиний, де КП «Наше місто» забезпечує ремонт ліфтів. За аналогічною домовленістю вже відремонтували 17 ліфтів, ще 2 зараз перебувають у ремонті, 11 ліфтів - у плані на червень. Таким чином підприємство закриє проблему з 30 старими ліфтами.

Всього в господарському управлінні КП «Наше місто» знаходиться 157 будинків і 153 ліфта.