У Запоріжжі другий день триває робота екологічного форуму

30.05.2019 17:10

Сьогодні другий день роботи Третього спеціалізованого міжнародного запорізького екологічного форуму - Еко Форум-2019. Перед початком сесії «Енергоефективність та відновлювальна енергетика» були урочисто відкриті Дні сталої енергії, які проходять з 30 травня по 5 червня в рамках Європейського тижня сталої енергії. Також сьогодні на Еко Форумі працювали чотири секції, пройшов семінар-тренінг зі стратегічної екологічної оцінки, воркшоп «Екологічна сертифікація продукції», продовжили свою роботу дитяча освітня еколокація та спеціалізована виставка.

Основна мета проведення Днів сталої енергії – підвищення рівня обізнаності громадськості та учнівської молоді про сучасні способи більш ефективного використання енергії, можливості залучення альтернативних джерел енергії, а також збереження природних ресурсів. Крім того, формування у свідомості громадськості розуміння того, що сталі енергетичні технології цілком досяжні. В ході урочистого відкриття Днів сталої енергії у м. Запоріжжя за вагомий внесок у підвищенні суспільного усвідомлення проблем ефективності споживання енергії, використання поновлених джерел енергії та доведення зв’язків між енергоспоживанням та зміною клімату Почесними грамотами та Листами подяки виконавчого комітету Запорізької міської ради були нагороджені науковці, освітяни, представники бібліотек, мистецьких закладів, ОСББ, комунальних підприємств, учнівська та студентська молодь. Нагороди вручив радник міського голови Валерій Еделєв.

- Ми за підсумками минулорічної роботи та роботи цього року нагородили найактивніших людей, які працювали в напрямку енергозбереження та енергоефективності. У Запоріжжі багато людей, які вклали свою працю в те, щоб наше місто стало краще. Зберігаючи тепло, заощаджуючи енергію, ми зберігаємо довкілля, в якому живемо. В цьому напрямку наше місто просунулося вперед і є одним з лідерів в Україні. Ми дійсно багато працюємо в цьому напрямку і у нас є чим поділитися, - зазначив Валерій Еделєв.

Під час урочистої частини вихованці позашкільного закладу «Станція юних техніків» представили колекцію одягу, виконану із побутових відходів: паперу, шпалер, газет, рекламних буклетів, пакетів та пластику. Мета створення такої колекції – привернути увагу громадськості до можливості повторного використання відходів.

В рамках Еко Форуму та Днів сталої енергії працювала секція з енергоефективності та відновлювальної енергетики. Як відзначив модератор секції, професор кафедри підприємництва, менеджменту організацій та логістики Запорізького національного університету Володимир Волков, ця секція є однією з найбільших, що проводились за останній час не лише в Запоріжжі, а й в Україні. Крім того, про її актуальність свідчить той факт, що вона проводиться в рамках Еко Форуму вже третій рік і її популярність серед відвідувачів лише зростає. Якщо минулого року із доповідями під час роботи секції виступили 10 спікерів, то цього року – 17. Дані досліджень, які вони представляють, були отримані протягом року і навіть ще не опубліковані у спеціальній літературі.

- Питання екології в різних аспектах в Запорізькому регіоні є дуже важливим і одним з перших на порядку денному. Аналогічна секція проводилася в минулому і позаминулому році. Результатом стало створення лабораторії науки про землю при Запорізькому національному університеті, яка займається питаннями, пов'язаними з управлінням аграрними районами і допомогою громадам в прийнятті правильних рішень в умовах обмежених ресурсів, які у них є. Лабораторія дає конкретні рекомендації, щоб рішення, які приймаються в громадах, грунтувалися на науковій основі,- зазначив Володимир Волков.

Серед ключових питань, які розглянули учасники секції з енергоефективності та відновлювальної енергетики – IT-проекти локального логістичного сервісу для екологічно чистих продуктів, проектування та будівництво будинків із нульовим енергоспоживанням за технологією Passive House, енергетична газогенераторна установка для утилізації ТПВ, ефективне розміщення приладів контролю за забрудненням довкілля тощо.