Запорізькі депутати пропонують прийняти єдину державну програму боротьби з карантинними рослинами

31.08.2017 13:15

Запоріжжя є одним з найбільш урбанізованих, індустріальних і екологічно ускладнених міст України. Додатково до техногенного навантаження ситуацію в місті погіршують алергени рослинного походження. З кожним роком все більш актуальною, як для Запоріжжя, так і для інших міст України, стає проблема боротьби з амброзією полинолистої.

У Запоріжжі в минулому році була прийнята і вже успішно реалізується міська програма, основна мета якої - проведення комплексних заходів з виявлення та ліквідації вогнищ амброзії. Програма розрахована до 2025 року. Однак повністю знищити за один рік амброзію неможливо. Щоб було видно результати, необхідно проводити профілактичні роботи не один рік. Крім того, не можна, знищивши амброзію тільки в Запоріжжі, не розуміти, що насіння поширюються на десятки кілометрів.

З огляду на особливу стійкість амброзії полинолистої та її здатність швидко розповсюджуватися, вирішити проблему наявності амброзії полинолистої в одному місті чи навіть в одній області неможливо. Тому необхідне введення комплексного підходу до її локалізації та ліквідації на державному рівні. У зв'язку з вищевикладеним запорізькі депутати звернулися до Президента України, Верховної Ради та Кабінету Міністрів України з проханням розробити і прийняти державну програму боротьби з карантинними рослинами, щоб в кожній області, в кожному населеному пункті комплексно велася боротьба з карантинними рослинами.