Запорізькі рятувальники показали свою роботу

05.06.2019 16:25

У Запоріжжі на Центральному пляжі відбулися навчання міської рятувально-водолазної служби. Працівники відпрацьовували ситуацію, в якій людина запливла за буйки і почала тонути. Для «порятунку» задіяли водолазів та моторний човен. Готовність рятувальної служби перевірили представники міської влади.

Сьогодні на Центральному міському пляжі відбулися планові показові навчання рятувально-водолазної служби. За легендою, відпочивальник на надувному матраці заплив на глибину та опинився у воді. Черговий повідомив про подію і відправив бригаду на допомогу. «Жертву» за лічені хвилини витягли на сушу та зробили штучне дихання.

За навчаннями спостерігав радник міського голови Запоріжжя Валерій Еделєв. Він приїхав на пост рятувально-водолазної служби, щоб перевірити готовність працівників до літнього сезону. Представники служби продемонстрували свої плавальні засоби, гідрокостюми та спецспорядження.

- Рятувальна служба виконує великий обсяг роботи. Цього року було очищено близько 55 тис. квадратних метрів дна річки, в минулому році здійснено майже 2,5 тисячі патрулювань рятувальників, 250 життів врятовано. Вважаю, що готовність рятувальників досить висока, але тим не менш, користуючись нагодою, звертаюся до жителів міста - будьте обережні на воді, - озвучив радник міського голови Запоріжжя Валерій Еделєв.

Про правила поведінки на пляжі та на воді відпочивальникам нагадали також працівники Головного управління державної служби надзвичайних ситуацій України в Запорізькій області. Вони поспілкувалися з присутніми на пляжі та роздали інформаційні брошури.

Рятувальники та працівники ДСНС нагадують - не варто перегріватися на сонці, заходити у воду в стані алкогольного сп'яніння. Купатися слід виключно в призначених для цього місцях.

- Рекомендуємо запоріжцям купатися тільки на обладнаних пляжах - це Центральний міський та Правобережний пляжі. Тому що тільки там чергують рятувальники, прибирається все побутове сміття, розчищається дно від пляшок та арматури. Крім того, тільки на цих двох пляжах міста буде чиститися дно від трави, - пояснив начальник міської рятувально-водолазної служби Олександр Григор.

Запорізька міська рятувальна служба створена в жовтні 2001 року в якості спеціалізованої аварійно-рятувальної організації. Призначена для проведення аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт на воді.

На Центральному міському пляжі чергують 18 рятувальників, експлуатуються 5 одиниць плавзасобів, ще 4 - в запасі. Також бригадою рятувальників оснащений Правобережний пляж: там знаходяться 14 працівників рятувальної організації та 5 плавзасобів. Крім цього, територію нижньої частини Дніпра також постійно патрулюють рятувальники аварійно-рятувальної станції №1.