Запорізькі старшокласники зробили свій професійний вибір

07.06.2019 11:17

За результатами опитування серед учнів 9-11 класів більшість випускників вже визначилися із майбутньою професією, але 30,9% ще вагаються. Соціологічне дослідження організувала й провела служба зайнятості з метою виявлення професійних намірів сучасних школярів.

До участі в опитуванні долучилися 4138 учнів із 36 загальноосвітніх шкіл та 2 виховних комплексів. Отримані результати демонструють рейтинг найпопулярніших серед молоді професій, а також готовність до вступу у доросле життя.

Отже, 47,7% опитаних вважають, що варто здобувати освіту у вищому навчальному закладі. До технікуму мають намір вступити 26%. 15,9% респондентів планують продовжити навчання в професійно-технічних навчальних закладах, ще 4% налаштовані працевлаштовуватися, 6,4% – шукати заробітку за кордоном.

- Молодь крокує в ногу з часом і обирає професії блогера, баристи, дієтолога, фітнес-тренера. Також сучасні випускники зупиняють свій вибір на професіях які пов’язані з красою: перукар, візажист, манікюрник, фахівець з нарощування вій, тату-майстер, стиліст. Перелік найпопулярніших професій серед старшокласників очолює вже який рік поспіль програміст та лікар, за ними йдуть перекладач, Web-дизайнер, економіст, юрист, журналіст. Комплексна робота фахівців служби зайнятості з молоддю та проведення профорієнтаційних заходів, тренінгів і інтерактивних занять сприяють формуванню у молодих людей усвідомленого вибору професійної діяльності, побудові професійної кар’єри, - зазначив директор Запорізького міського центру зайнятості Олександр Мотовиця.