У Запоріжжі оновлюють обладнання медичних закладів – на черзі придбання ангіографа

11.06.2019 13:55

Міський голова Володимир Буряк провів сьогодні виїзну нараду у Міській лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги. Заступник міського голови Анатолій Пустоваров, представники медичного закладу доповіли про результати оновлення медичного обладнання лікарні, плани її розвитку. Головною темою наради стали строки закупівлі та встановлення ангіографа, який мають придбати за кошти бюджету міста. Гроші на це були виділені на попередній сесії міської ради.

Охорона здоров’я – галузь, яка важлива для кожного запоріжця. Саме тому місцева влада спрямовує на розвиток медицини кошти з бюджету міста. Це дозволило перейти від слів про покращення медичного обслуговування до реальних справ. Зміни торкнулися як лікарень, так і Центрів ПМСД. Достатньо сказати, що у нашому місті була розроблена та успішно реалізується Програма розвитку первинної медико-санітарної допомоги, яку визнали однією з кращих в Україні.

Міська влада розуміє значення і міських лікарень. Тут працюють по-справжньому професійні медики, але для підвищення ефективності їх роботи медичним закладам потрібне сучасне медичне обладнання. Саме його оновленням у Запоріжжі займалася останні три роки.

Застаріле обладнання, яке не оновлювалося десятками років, поступово замінюється. У 2016-2018 роках придбано 250 одиниць медичного обладнання для закладів охорони здоров’я на загальну суму 214 млн. грн. Зокрема придбано 2 комп’ютерні томографи, цифровий мамограф, 13 цифрових рентгендіагностичних систем, 6 ультразвукових апаратів експерт-класу, 62 апарати штучної вентиляції легенів, 22 дефібрилятори та багато іншого. Зміни торкнулися багатьох лікарень, у тому числі і Міської лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги

- Сьогодні обговорили зміни, які відбулися у цьому медичному закладі за останні роки. Програма приймалася у 2016 році. Результати її реалізації вже є. Значною мірою оновлене обладнання рентгенологічного відділення. Майже завершили програму по урологічному відділенню, - зазначив Володимир Буряк.

Черговим важливим кроком має стати купівля ангіографа для Міської лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги. На травневу сесію міської ради, за дорученням міського голови Володимира Буряка, було винесено проект рішення щодо виділення коштів на придбання ангіографа. У результаті було виділено 22,5 мільйона гривень.

- Вважаю, що було прийняте правильне рішення щодо придбання ангіографа. Хочу подякувати за нього депутатам. Сьогодні поставив завдання своєму заступнику Анатолію Пустоварову. Не пізніше жовтня ангіограф має бути придбаний, встановлений та розпочати працювати, - сказав Володимир Буряк.

Серцево-судинні та судинно-мозкові захворювання залишаються лідерами по причинам захворюваності в Україні. Для того, щоб діагностувати та лікувати ці захворювання на сучасному рівні Запоріжжю необхідно придбати сучасний ангіограф.

Наразі тривають підготовчі роботи до встановлення ангіографічного обладнання. Його планується встановити в приміщенні фізіотерапевтичного відділення площею 108 кв. м, де необхідно провести ремонтні роботи.

- Зараз займаємося питаннями проектування ремонту приміщення, де планується встановити ангіограф. Кошти на ремонт вже виділені. Оголошено тендер на придбання ангіографа, після встановлення він зможе працювати з повним навантаженням зразу по кільком медичним напрямкам, - відзначив Анатолій Пустоваров.