У дитячих садках та школах Запоріжжя питання боротьби з амброзією - на особистому контролі керівників

20.06.2019 15:45

На території закладів освіти Запоріжжя немає місця для карантинних рослин. На прилеглих ділянках висаджують квіти та хвойні дерева. Адже безпека дітей – понад усе.

Стан прилеглої території шкіл та дитячих садків – на контролі у департаменті освіти та науки Запорізької міської ради. Як розповіла заступник директора департаменту-начальник управління з питань розвитку освіти департаменту освіти і науки Запорізької міської ради Наталія Вітковська, робота щодо запобігання появі карантинних рослин проводиться у закладах освіти у двох напрямках. Перш за все – керівник кожного закладу відповідальний за те, щоб територія відповідала нормативним вимогам. Працівники закладів, якщо виявляють амброзію та інші карантинні рослини, знищують їх механічним способом.

- Наше основне завдання, щоб на території шкіл та дошкільних закладів цих карантинних рослин не було. У місті 118 шкіл та 118 дитячих садків. І це питання на постійному контролі у керівників закладів. Вони дуже відповідально ставляться до цього, адже це безпека дітей. Більше того, у нас у кожній школі та в кожному дитячому садочку є свої традиції з благоустрою території. Майже в усіх закладах висаджені квітники та нові дерева, для амброзії просто немає місця. Вже два роки у місті працює програма з озеленення закладів освіти. В її рамках було висаджено чимало рослин. Перевага віддається хвойним деревам та чагарникам, які добре очищують повітря та поглинають пил, - зауважила Наталія Вітковська.

Крім того, у школах проводиться профілактична робота з учнями. На думку освітян, діти мають бути обізнаними з різних питань екології. Навесні в усіх школах відбувся місячник екологічного спрямування «Краса землі моєї» - пройшли уроки ознайомлення учнів з біологічними особливостями карантинних рослин та методами боротьби з ними.

Директор загальноосвітньої школи № 15 Оксана Кириченко впевнена - коли діти володіють знаннями про те, яку шкоду наносять карантинні рослини, вони стають більш уважними до навколишнього середовища. А квітники, що створюють працівники школи, цінують та бережуть.

- У нас біля школи висаджені найрізноманітніші квіти та дерева: берези, сакури, хвойні чагарники, троянди та сезонні квіти. Висаджуємо іх таким чином, щоб з ранньої весни і до пізньої осені було постійне цвітіння. До речі, розсаду квітів вирощують працівники школи, починаючи з січня. Дітям дуже подобається впорядкована територія, у нас не було жодного випадку, щоб хтось з учнів зірвав або зломав рослину. У нас є вільна територія, на якій цього року має розпочатися будівництво літнього павільйону. Наш проект переміг у Громадському бюджеті і зараз проходить тендерна процедура. На цій території росте трава, однак є газонокосарка і ми виконуємо покіс, - зазначила Оксана Кириченко.

У дитячих садочках Запоріжжя працівники щодня проводять огляд території щодо її безпеки і особливу увагу приділяють санітарному стану. Адже у літній період діти багато часу проводять на вулиці, де для них організовують розвиваючі та оздоровчі заходи. Так, дитячий дошкільний заклад № 9 відвідують 136 дітей. Площа прилеглої території становить майже 1800 кв.м. Силами коллективу закладу тут створена затишна атмосфера. Працівники постійно доглядають за станом території та квітниками. В рамках програми з озеленення висадили більше 10 нових дерев – це ялинки, сосни та липи.