Запоріжжя ділиться досвідом впровадження енергоефективних технологій у закладах бюджетної сфери

25.06.2019 17:54

В рамках проєкту «Партнерство з модернізації: Енергоефективність у лікарнях», що реалізується Німецьким товариством з міжнародного співробітництва (GIZ), у Запоріжжі з дводенним навчальним візитом перебуває делегація фахівців, які є відповідальними за впровадження енергоменеджменту в лікарнях Чернігова, Сум, Полтави, Токмака, Полог, Мелітополя, Павлограда, Маріуполя тощо.

Організатором навчального візиту виступив Західноукраїнський регіональний навчальний центр, який є партнером проєкту «Партнерство з модернізації: Енергоефективність у лікарнях». У Запоріжжі учасники делегації вивчали досвід впровадження проєктів у сфері енергоефективності та енергозбереження, а саме термомодернізації об’єктів бюджетної сфери та переведення їх на альтернативні джерела енергії, а також впровадження електронного енергомоніторингу та співпраці міста з МФО.

У рамках візиту делегація відвідала дитячу амбулаторію № 10, де закінчуються роботи з реконструкції. Тут за кошти міського бюджету та депутатського фонду проведена комплексна термомодернізація, встановлені автономне гаряче водопостачання, сучасна внутрішня система вентиляції, системи автоматизованого управління, пожежної безпеки та відеоспостереження. Гості ознайомилися з роботою котельні на біопаливі, яка у 2018 році була встановлена за кошти інвестора та запущена в роботу. Вона постачає тепло та гарячу воду міській лікарні № 1 та центру медико-санітарної допомоги № 6. Тепер бюджет міста економить 10% на оплаті тепла, що споживають ці заклади. Також учасники навчального візиту відвідали ДНЗ № 100 «Гармонія», де була проведена комплексна термомодернізація будівлі, встановлено індивідуальний тепловий пункт із системою погодного регулювання, енергоефективні вікна з підвищеним рівнем безпеки, система опалення на низькотемпературному режимі тощо.

- Ми показали нашим гостям дитячий садок № 100, який ремонтувався в рамках проєкту GIZ, так само як і цей новий проєкт енергоефективності у лікарнях. Ми показали приклад вже реалізованого проєкту. Наші колеги у своїх містах планують реалізовувати схожі проєкти, а як їх впроваджувати, етапи підготовки та як тривав процес реалізації – все це сьогодні вони могли дізнатись від фахівців у Запоріжжі, які вже мають практичний досвід. Крім того, ця зустріч – це ще й обмін досвідом у питаннях можливості залучення фінансових ресурсів та участі у програмах міжнародної технічної допомоги, міжнародних фінансових організацій, державних програмах, а також співпраці з банківськими структурами, - розповів начальник відділу енергоменеджменту департаменту економічного розвитку Запорізької міської ради Віктор Бондаренко.

Директор Західноукраїнського регіонального навчального центру Віталій Лесюк зауважив, що комунікація між енергоменеджерами та обмін досвідом є одним з важливих аспектів впровадження програм енергоефективності у лікарнях.

- Все те, що ми побачили у Запоріжжі, дає матеріал для роздумів. Вразило, що ці об’єкти були створені практично з нуля і сучасна технологія дотримана навіть у дрібних деталях, - говорить Віталій Лесюк.

Також в рамках навчального візиту відбудеться спільне засідання, під час якого фахівці, відповідальні за енергетичний менеджмент у лікарнях, візьмуть участь у конференції. Серед основних питань, які розглянуть учасники засідання – використання сучасних технологій та обладнання під час проведення енергоефективних заходів у лікарнях, фінансові механізми при реалізації енергоефективних проектів у медичних закладах.