У Запоріжжі розпочали винищення амброзії хімічним методом

26.06.2019 17:45

Протягом трьох років у Запоріжжі застосовують нові способи боротьби з карантинними рослинами. Один з них - метод хімічної обробки амброзії. З його допомогою можна винищити рослину та запобігти її зростанню у майбутньому. Сьогодні працівники підрядної організації обприскували територію берегоукріплення Дніпра в Заводському районі.

Територія берегоукріплення Дніпра розташована поблизу приватного сектору. Місцеві мешканці з року в рік нарікали на алергічні реакції, пов'язані з цвітінням амброзії. Цього року місцева влада вирішила обробити цю територію хімічною сумішшю. Сьогодні тут працюють три працівники підрядної організації.

- Обробляємо території Запоріжжя за цією технологією вже четвертий рік. Там, де ми вже попрацювали, як показує практика, амброзія більше не з'являється. До того ж препарат безпечний для інших рослин і комах. У той же час він збагачує грунт і запобігає появі нових паростків амброзії на цьому місці, - розповів представник фірми-підрядника Ігор Бубницкий.

На боротьбу з амброзією для Заводського району з міського бюджету виділили близько 490 тис. грн. Цієї суми вистачить на обробку 7 га територій. Роботи розпочали минулого тижня. Вже встигли обробити близько 1 га.

- Хімічний метод застовуємо саме зараз, тому що важливо обробити амброзію в період дозрівання. Ми використовуємо сертифікований хімічний склад, який діє конкретно на рослину буквально через 15-20 хвилин - дістає до кореня - і надалі вона більше не росте. Хімсклад абсолютно безпечний для навколишнього середовища, - пояснив заступник голови Заводської райадміністрації Юрій Кулак.

Також з міського бюджету виділили 1 млн 800 тис. грн на покіс трави - в тому числі й карантинної. Наступний етап після хімічної обробки - засівання території газонною травою методом гідропосіву. На думку фахівців, це попередить появу амброзії в майбутньому.