Асоціація міст України відреагувала на рішення Кабміну

01.07.2019 09:05

Кабінет Міністрів України встановив для підприємств комунальної теплоенергетики граничний тариф на постачання теплової енергії для населення. Він складає 1400 гривень за 1 Гкал, при цьому середньозважений економічно обґрунтований тариф по Україні перевищує цей показник.

У результаті тепловики зазнають значних збитків, що поставить під загрозу підготовку до нового опалювального сезону. При цьому джерело покриття цих збитків не визначене. Виникла ситуація, що компенсувати ці витрати можуть бути вимушені бюджети місцевих громад, яким належать відповідні комунальні підприємства.

Асоціація міст України відзначає, що для того щоб забезпечити стабільне теплопостачання органи місцевого самоврядування будуть змушені зняти кошти з багатьох важливих програм розвитку. Наприклад, припинити фінансувати соціальні програми, зупинити реконструкції шкіл та дитячих садочків, ремонт доріг.

В АМУ наголошують, що прийняття таких рішень та врегулювання ситуації за рахунок місцевих бюджетів є неприпустимим і несе загрозу припинення теплопостачання міст.

Свою позицію з цього приводу висловив міський голова Запоріжжя, голова Запорізького регіонального відділення АМУ Володимир Буряк. Міський голова відзначив, що діючі тарифи на тепло дійсно є значним навантаженням для сімейного бюджету кожного запоріжця. При цьому питання зниження вартості теплової енергії для населення можна розглядати, але неприпустимо ставити під загрозу стабільну роботу теплового господарства в усіх регіонах України, у тому числі у Запоріжжі.

- Якщо таке рішення прийняте, держава взяла на себе таку відповідальність, зобов’язання перед громадянами, то необхідно передбачити механізми компенсації збитків комунальним підприємствам, які постачають тепло населенню. Подібні механізми є. Наприклад, компенсація різниці у тарифах за рахунок державного бюджету. Наскільки це реально реалізувати вже інше питання, - сказав Володимир Буряк.

Міський голова наголосив, що бюджет Запоріжжя сьогодні не має можливості компенсувати ці збитки за рахунок власних ресурсів. До того ж навіть зараз місто надає фінансову допомогу концерну «Міські теплові мережі» через те, що споживачі не у повному обсязі сплачують надані послуги.