Запорізьким посадовцям розповіли про особливості використання української мови як державної у суспільному житті

02.07.2019 15:30

16 липня набуває чинності Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Особливості застосування та використання української мови як державної у суспільному житті розглядалися на семінарі для працівників органів місцевого самоврядування, який відбувся сьогодні у великій залі Запорізької міської ради.

25 квітня 2019 року Верховна Рада прийняла Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Він визначає, що єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська. Дія закону не поширюється на сферу приватного спілкування та здійснення релігійних обрядів.

Кожен громадянин України зобов’язаний володіти державною мовою. Держава забезпечує громадянам можливості для вивчення української мови через систему закладів освіти, а також організовує безкоштовні курси для тих, хто не мав змоги опанувати державну мову.

Володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків зобов’язані Президент України, Прем’єр-міністр України та всі керівники та заступники центральних органів виконавчої влади, та інших державних органів, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутати місцевих рад, посадові особи органів місцевого самоврядування, державні службовці, особовий склад Національної поліції, інших правоохоронних та розвідувальних органів, судді, прокурори, адвокати, нотаріуси, керівники закладів освіти всіх форм власності, медичні працівники державних та комунальних закладів охорони тощо.

У документі прописано, що робочою мовою органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, організацій, установ державної та комунальної форм власності є державна мова.

- Після 16 липня, коли вступає в дію так званий «мовний» закон, посадові особи органів місцевого самоврядування будуть зобов’язані використовувати під час виконання службових обов’язків українську мову. За порушення передбачені дисциплінарна та адміністративна відповідальність у вигляді штрафів,- зазначив юрист департаменту правового забезпечення Запорізької міської ради Віктор Низовцев.

Порушення вимог Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» тягнуть за собою накладення штрафу. Зокрема за порушення застосування державної мови під час засідань, робочого спілкування передбачено попередження або штраф у розмірі від 3400 - 6800 грн; щодо застосування мови у сфері освіти, культури, публічних заходів, охорони здоров’я, спорту, транспорту тягне за собою штраф у розмірі 3400 - 5100 грн. За повторне вчинення порушення протягом року штраф складатиме 8500 -11900 грн.