Екологічний стан річки Дніпро потребує вирішення на загальнодержавному рівні

02.07.2019 16:00

Сьогодні на базі Агентства регіональних ініціатив відбулося засідання «круглого столу», присвячене Міжнародному дню Дніпра. У засіданні взяли участь представники медицини, науки, КП «Водоканал», ПАТ «Запоріжсталь», громадських організацій, екологи. Учасники заходу обговорили найбільш проблемні питання екологічного стану річки Дніпро.

Як розповів під час засідання «круглого столу» лікар з комунальної гігієни Запорізького обласного лабораторного центру МОЗ України Євген Тулушев, за останні три роки, незважаючи на те, що промпідприємства значно знизили скидання неочищених стоків, якість води в річці Дніпро за санітарнохімічними та мікробіологічними показниками значно погіршилася.

- Показники промислового забруднення, такі як роданіди, цианіди і нафтопродукти, вже давно не виявляються в Дніпрі. У цьому питанні якість річки стала краще. Але з іншого боку, у нас останніми роками збільшується лужність води, причому суттєво і з кожним роком все більше, збільшується кількість розчинних речовин. Це пов'язано з більш інтенсивним цвітінням води, і як результат - погіршуються мікробіологічні показники води. Наприклад, зона відпочинку «Хвиля» вже з початку сезону не придатна для купання за мікробіологічними показниками. Це результат хаотичної і безконтрольної забудови берегів Дніпра і малих річок, скидання неочищених побутових стоків від різних котеджних селищ та інших об'єктів, яких стає все більше на берегах Дніпра, а також втрата контролю над ситуацією, бо контролюючих органів практично не залишилося, - зазначив Євген Тулушев.

Учасники засідання були одностайні - питання очищення вод Дніпра необхідно вирішувати на державному рівні. В Україні встановлені мізерні штрафи за скидання в Дніпро неочищених стічних вод, масово забудовується берег Дніпра, а також дозволені до використання миючі засоби з фосфатами. 70% населення України споживає воду з річки Дніпро і від якості цієї води багато в чому залежить стан здоров'я.

Як розповіла головний технолог КП «Водоканал» Олена Мельник, у Запоріжжі на лівому березі, де була проведена реконструкція очисних споруд, стоки очищаються за сучасними технологіями.

- На лівому березі ми знижуємо фосфати. Ця технологія застосовується лише в декількох містах. Нам вдається знизити рівень фосфатів з 15 млг, які ми отримуємо на вході, до 1 млг на скиданні. На правому березі використовується класична загальноприйнята технологія. Зараз намагаємося вирішити проблему утилізації осаду - мулу, який утворюється в процесі очищення стоків. Цього року ми почали співпрацювати з датською консалтинговою компанією, - розповіла Олена Мельник.

У ході роботи «круглого столу» іхтіолог Запорізької обласної організації Українського товариства мисливців і рибалок Олексадр Марченко зазначив, що біологічні меліоратори, такі як товстолоб і білий амур, через велику кількість неочищених стоків не справляються з очищенням Дніпра від синьо-зелених водоростей. За останні кілька років змінилося видове різноманіття аборигенних риб. На сьогоднішній день, як правило, 60% улову складає карась сріблястий - риба, яка може вижити в складних умовах. А багато аборигенних видів риб стали рідкістю. Якщо питання збереження річки Дніпро не буде вирішуватися на загальнодержавному рівні, то вже через 20 років багато аборигенних видів риб зникнуть з вод Дніпра.