У міській раді доповіли про готовність до надзвичайних ситуацій

05.07.2019 15:05

Більшість захисних споруд у Запоріжжі приведені до належного стану. Такі висновки були зроблені під час наради комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Обговорення відбулось у залі засідань міськвиконкому за участю радника міського голови Валерія Еделєва.

За інформацією управління з питань попередження надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міськради, станом на початок липня цього року в обласному центрі обстежені 118 найпростіших укриттів – тобто підвальних приміщень, де одночасно зможуть знайти прихисток 112 тис. осіб.

- Ми підрахували, що в місті є 2500 сховищ. Вираховували із загальної кількості жителів обласного центру – їх 650 тисяч. Під час оглядин не всі приміщення були в належному стані. Втім, існує методика: у випадку надзвичайної ситуації воєнного характеру населення евакуюють. Тобто частина людей покине межі міста і укриття не потребуватиме. До того ж, більшість працевлаштована на промислових підприємствах, де розроблена власна мережа захисних споруд і сховищ. Тож ми дійшли висновку, що маємо обладнати укриттів у 6 разів менше, ніж планували на початку. А це, у свою чергу, дає нам можливість краще оснастити їх і зробити більш комфортним перебування впродовж 48 годин, - зазначив радник міського голови Валерій Еделєв.

Найбільша кількість сховищ - 27 - розташована у Вознесенівському районі, тут одночасно зможуть розміститися 17 тисяч осіб.

Приміщення оснащені запасами води (із розрахунку 2 л на добу на одну людину), засобами надання медичної допомоги, погашення пожежі, місцями для сидіння (лавками та стільцями) і шанцевим інструментом.

Розроблена й оприлюднена на сайті міськради інтерактивна мапа найпростіших укриттів з можливістю перебування в них 48 годин. Також визначений перелік підвалів для короткочасного перебування.

А от укриття, що не відповідають вимогам законодавства України, зі списку виключені. Станом на 1 липня цього року їх кількість сягає 1950, що на 574 менше, ніж минулоріч.