У Запоріжжі триває заміна мереж теплопостачання

09.07.2019 13:15

Працівники концерну «Міські теплові мережі» прокладають трубопровід діаметром 530 мм на перетині вулиць Першої ливарної та Олександрівської (Олександрівський район). Модернізують мережу подачі й звороту теплоносія завдовжки 60 м.

Ця ділянка трубопроводу не пройшла гідравлічні випробування, тобто не витримала підвищеного тиску в системі. Перевірку на «міцність» влаштовують щороку у період міжсезоння – щойно охолонуть батареї. Вона дозволяє виявити і ліквідувати «тонкі місця» тепломереж і запобігти появі пошкоджень під час опалювального сезону.

- Минулоріч ми виконали заміну труб на відрізку трохи вище вздовж вулиці Олександрівської, також на перетині з Першою ливарною. Тоді замінили близько 137 м дефектної ділянки. Зараз зварюємо сталевий трубопровід. Після монтажу ізолюватимемо півциліндрами власного виробництва, - зазначив директор відділення аварійно-відновлювальних робіт та будівництва Концерну «Міські теплові мережі» Ростислав Лапицький.

Стара мережа теж була зі сталі, але «закутана» шаром мінеральної вати. Зараз у концерні вдаються до сучасних технологій, а саме виготовлення вже згаданих півциліндрів. Їх вкладають на трубопровід і щільно притискають. Вони більш ефективні та мають низький коефіцієнт теплопровідності, кажуть фахівці.

Пошкоджені місця тепломереж зараз виявляють і лагодять у кожному районі міста. До початку опалювального сезону у концерні запланували виконати ремонти на загальну суму 25 млн грн –  це основні статті витрат компанії. Містян, у котрих накопичилися борги, закликають не зволікати і звертатися задля їх реструктуризації.